Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor lang behandlingsvarighed og hvad er prisen for medicinsk behandling for neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej læge.

Jeg vil gerne spørge, om hvor meget det koster at få denne behandling? Jeg vil også gerne høre, om du kan komme med et gæt på, hvor lang tid det vil tage at fjerne neglesvampen fra min fod. Håber du kan finde tid til at svare på disse to spørgsmål.

Tak,

Christoffer

Svar:

Kære Christoffer,

Du spørger om behandlingsvarighed og pris for medicinsk behandling for neglesvamp.

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopirox). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere neglesvamp. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Behandlingsvarighed:

Behandlingsvarighed for præparaterne er følgende: Terbinafin gives dagligt i 3 mdr. til svamp i tånegle og i 6 uger til svamp i fingernegle. Itraconazol gives dagligt i 7 dage, herefter pause i 3 uger; gentages x 2 til svamp i tånegle og x 1 til fingernegle. Behandling med fluconazol gives en gang om ugen i 6-12 måneder for svamp i tånegle og i 3-6 måneder for svamp i fingernegle.

Pris:

Ifølge Lægemiddelkataloget koster behandling af tåneglesvamp med terbinafin i øjeblikket ca. 2000 kr. (behandlingsvarighed 12 uger), mens behandling med itraconazol koster ca. 1300 kr.(behandlingsvarighed 1 uge x 3 med 3 ugers interval). Da den offentlige sygesikring giver tilskud til behandlingerne, bliver din egenbetaling hhv. ca. 1100 og 900 kr., dog bliver prisen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Fluconazol er væsentlig dyrere, men også her afhænger den endelige pris af, om man får anden tilskudsberettiget medicin. Neglelakkerne koster ca. 300-400 kr., men igen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Ovennævnte priser er anført for behandling af svamp i tånegle, som er hyppigst forekommende. Behandling af svamp i fingernegle er derimod kortere og derfor billigere, ca. halv pris i forhold til ovenstående.

Det er en forudsætning for at påbegynde medicinsk behandling for neglesvamp, at der foreligger en korrekt diagnose, idet de medicinske behandlinger for neglesvamp naturligvis kun kan forventes at have effekt, hvis der er tale om en svampeinfektion. Det er derfor vigtigt, at du får foretaget en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan foretages hos en hudlæge og undersøgelsen vil afklare, om du har neglesvamp.

Sidst opdateret: 29.06.2004
Annonce