Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan misfarvningen af min storetå skyldes neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Min venstre stortå er meget angrebet og meget sort. Jeg har ellers ingen ubehageligheder, men vil godt have det behandlet på grund af udseendet.

Hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger.

Du beskriver, at din ene storetånegl er sort. Jeg er lidt i tvivl om, hvad du gerne vil have mig til at svare på, men mon ikke det er, om denne misfarvning kan være betinget af neglesvamp?

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Det er vigtigt, at du får lavet undersøgelsen for neglesvamp, da der kan være andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. blødning under neglen (fx på grund af slag eller tryk), infektioner eller et modermærke, ligesom psoriasis og andre hudsygdomme også kan påvirke neglene. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man ofte lettere ved at få neglesvamp.

Jeg kan derfor ikke afgøre, hvorvidt din sortfarvede negl er betinget af neglesvamp. Jeg vil foreslå dig, at du søger din egen læge eller en hudlæge, så det kan blive undersøgt nærmere.

Sidst opdateret: 30.07.2004
Annonce