Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke behandlingsmuligheder er der for neglesvamp under graviditet?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har neglesvamp- det er kun tåneglene, der ikke er angrebne. Imidlertid har min mand og jeg nu et års tid forsøgt at blive gravide, og derfor har jeg indstillet al behandling.

For i det mindste at holde det lidt nede, bruger jeg Tea Tree Oil til at smøre på neglene morgen og aften, hvilket forhindrer svampen i at brede sig. Er det skadeligt? Og er der andet jeg kan gøre?

Hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger.

Du ønsker oplysninger om behandlingsmuligheder for neglesvamp i forbindelse med graviditet, ligesom du spørger, om neglesvamp kan behandles med tea tree oil?

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Du har ret i, at ingen af disse præparater anvendes til gravide eller ammende - enten på grund af risiko for barnet eller fordi man ikke har tilstrækkelig erfaring med præparaterne i forbindelse med graviditet og amning.

Derudover findes medicinske neglelakker, som også indeholder svampedræbende midler (amorolfin, ciclopiroxolamin). Desværre har man heller ikke med disse medicinske neglelakker tilstrækkelig erfaring til at man kan anbefale dem under graviditet og amning. Optagelsen af stofferne i kroppen anses dog for at være ringe. Andre lokale midler mod svampeinfektioner (fx creme, salve, spray) anses ikke for at være effektive til at behandle neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen. På samme måde anses Tea tree oil ikke for at være effektiv til at kurere neglesvamp, og tea tree oil nævnes da heller ikke som en behandlingsmulighed i nyligt offentliggjorte internationale retningslinjer for hvordan neglesvamp behandles bedst muligt. Derudover er det kendt, at tea tree oil er et kraftigt allergen, som kan medføre eksem, og jeg kan derfor ikke anbefale, at neglesvamp behandles med tea tree oil.

Du må således vente med at blive behandlet med ovennævnte medicinske præparater indtil du en dag har født og er færdig med at amme. I mellemtiden kan du måske have nogen effekt af at behandle som man gjorde ”i gamle dage”, nemlig at fjerne hele neglen eller det neglevæv, der ser sygt ud, eventuelt ved hjælp fra en fodterapeut, og efterfølgende dagligt indsmøre den underliggende hud med en svampedræbende creme (flere fås i håndkøb og kan anvendes i forbindelse med graviditet og amning). Muligvis kan det hindre, at infektionen breder sig yderligere. Det kræver ihærdighed.

Det er vigtigt, at du via din egen læge eller via en hudlæge får konstateret, om du stadig har neglesvamp. Jeg vil derfor foreslå, at du får foretaget en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2-3 uger. Dette er vigtigt, da negleforandringer kan være betinget af andet end neglesvamp.

Sidst opdateret: 30.07.2004
Annonce