Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg bor i Mexico- hvordan skal jeg behandle min neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej Merete,

Mine negle på foden indikerer tydeligt at jeg har fodsvamp(sammenlignet med billederne på Neglesvamp.dk). Jeg læser et år i Mexico og derfor er det ikke sikkert at Novatis produktet er tilgængeligt her - tilgengæld er medicin billigere her, og det kan man ikke ligefrem sige at den slags medicin er i Dk. Jeg er derfor interesseret i at høre, hvilke andre produkter med samme indhold, jeg kan forvente at finde på det Amerikanske/Mexicanske marked - heldigvis er medicinmarkedet meget liberalt, så en recept er ikke nødvendig.....

På forhånd tak

Anders

Svar:

Kære Anders,

Du fortæller, at du skal bo et år i Mexico, og at du måske har neglesvamp. Du spørger om behandlingsmuligheder?

Jeg vil primært anbefale dig, at du ved en læge får lavet en svampeundersøgelse, så du med sikkerhed kan få konstateret, om du har neglesvamp. Man kan nemlig ikke med det blotte øje afgøre, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion, idet der kan være andre årsager end neglesvamp til at en eller flere negle ændrer udseende: Bl.a. psoriasis, eksem og andre hudsygdomme, ligesom slag, tryk, traumer og nogle medicinske sygdomme også kan påvirke neglene. En svampeundersøgelse udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. En sådan undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Svampeundersøgelsen er en forudsætning for at påbegynde medicinsk behandling for neglesvamp, da de tilgængelige medicinske behandlinger for neglesvamp naturligvis kun kan forventes at have effekt, hvis der er tale om en svampeinfektion. Det er derfor vigtigt, at der foreligger en korrekt diagnose, inden du starter på behandling – uanset om du måtte have let adgang til præparaterne, mens du opholder dig i Mexico. I øvrigt er ingen af præparaterne fri for potentielle bivirkninger, hvilket også skal tages i betragtning inden man starter en behandling. Hvis du måtte være interesseret i yderligere information, kan du evt. kigge på nogle af mine tidligere svar, hvor jeg har beskrevet de mulige bivirkninger,

Til behandling af neglesvamp kan anvendes flere forskellige tabletbehandlinger, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ca. 20 – 30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopirox). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige i Danmark. Jeg har ikke kendskab til, hvilke af ovennævnte præparater er tilgængelige i Mexico.

Sidst opdateret: 30.07.2004
Annonce