Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan det være for sent at behandle fodsvamp og neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Efter at have set billederne på denne side, har jeg fundet ud af at det må være fodsvamp der har bredt sig til storetåneglen.

Kan det være for sent at behandle?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du skriver, at du muligvis har fodsvamp og neglesvamp, og du vil gerne vide, om det kan være for sent at behandle?

Det første, jeg vil anbefale dig, er at du ved din læge eller en hudlæge får lavet en svampeundersøgelse fra de forandrede områder på både foden og neglene, så du med sikkerhed kan få konstateret, om du har fodsvamp og/eller neglesvamp. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra de forandrede områder skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Det er vigtigt at få afklaret om en eventuel svampeinfektion er lokaliseret til huden og/eller neglene, da fodsvamp og neglesvamp behandles på forskellig vis.

Fodsvamp behandles i lette tilfælde med medicinske svampedræbende cremer og i mere udtalte eller kroniske tilfælde med en tabletbehandling gennem 1-2 uger. Fodsvamp kan brede sig til neglesvamp, og det er derfor væsentligt at infektionen behandles.

Der er flere muligheder for behandling af neglesvamp. For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er almindelige og effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Ca. 20-30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke raske efter endt behandling selv med de mest effektive lægemidler, og desværre er chancen for at blive helbredt betydeligt dårligere, hvis neglesvampen er udbredt eller neglene af den ene eller anden årsag er beskadigede eller vokser langsomt (< 1 mm pr måned). Nyere undersøgelser tyder dog på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Men man må fortsat forvente, at heller ikke alle patienter bliver raske efter denne kombinationsbehandling. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Summa summarum: Det er vigtigt at få afklaret, om du har en svampeinfektion, og i givet fald om det er fodsvamp og/eller neglesvamp. Sædvanligvis opnår man det bedste resultat ved at behandle infektionen tidligt i forløbet. Det er vanskeligt for mig at vurdere dine chancer for helbredelse, da det kræver en nærmere undersøgelse af neglene. Jeg vil derfor foreslå, at du bliver undersøgt ved din læge eller en hudlæge – dels med henblik på en svampeundersøgelse og dels med henblik på en individuel vurdering af dine negleforandringer og evt. komplicerende faktorer for helbredelse.

Sidst opdateret: 17.08.2004
Annonce