Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke muligheder er der for behandling af neglesvamp hos børn og hvordan er smitterisikoen?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har en søn på snart 4 år, hvis ene negl ser ud som på jeres billeder og har gjort det i snart et år! Han er gennem børnehaven jævnligt i kontakt med andre børn, og bader også med andre i svømmehallen. Hvordan kurerer man neglesvamp hos børn? Min læge vil ikke gøre noget på trods af flere henvendelser. Dels pga. alderen og dels pga. at en pillekur ikke er sundt og muligvis medfører bivirkninger, hvilket jeg kun kan give dem ret i... Men det går jo tydeligvis ikke væk selv, tværtimod er hans negl efterhånden ret grim! Og hvad med smittefaren?

MVH Henrik Friis

Svar:

Kære Henrik,

Du ønsker information om muligheder for behandling af neglesvamp hos børn og spørger om smitterisiko.

Neglesvamp hos børn er relativt sjældent forekommende, og sædvanligvis forekommer det hos børn, som er familiært disponerede. Særlig hyppigt ses det, at barnets far har fodsvamp og muligvis også neglesvamp. Neglesvamp anses ikke for at være smitsom. Derimod smitter fodsvamp, hvor smitten overføres via inficerede hudskæl. Herefter udvikles fodsvamp, som kan brede sig til neglene og senere udvikles til neglesvamp.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor to forskellige præparater kan anvendes til børn; hhv. terbinafin og fluconazol. Begge præparater er receptpligtige og doseres til børn efter vægt. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak (amorolfin, ciclopirox). Neglelakken er som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle og i givet fald er chancen for helbredelse størst, hvis infektionen er overfladisk og ikke særlig udbredt.

Jeg er i tvivl om, din søn har fået stillet diagnosen neglesvamp ud fra en svampeundersøgelse? Det er vigtigt, at der laves en sådan svampeundersøgelse, da man ikke med det blotte øje kan konstatere om negleforandringer drejer sig om neglesvamp. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan foretages hos jeres egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse er vigtig at få foretaget inden en evt. behandling påbegyndes.

Indikationen for behandling af neglesvamp er relativ, forstået på den måde, at hver enkelt patient/forælder skal opveje fordele og ulemper, inden en behandling påbegyndes, og herefter beslutte, om behandlingen ønskes gennemført. Den væsentligste fordel ved de medicinske behandlinger er naturligvis, at man kan blive kureret for neglesvamp og herved opnå en normalisering af de ofte abnorme negle. Ulemperne ved de medicinske behandlinger for neglesvamp er bl.a. at de er relativt dyre, og at ingen af præparaterne er fri for potentielle bivirkninger. Jeg har i flere af mine tidligere besvarelser beskrevet både pris og potentielle bivirkninger til de medicinske behandlinger, og jeg henviser til disse, hvis du måtte ønske yderligere oplysninger.

Sidst opdateret: 17.08.2004
Annonce