Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man få neglesvamp i fingerneglene?

Spørgsmål:

Hej Merete,

Min tommelfingernegl ligner en negl, der er angrebet af neglesvamp. Men kan den være det? Den side jeg netop sidder og læser omhandler kun neglesvamp på tæer.

Med venlig hilsen

Susanne

Svar:

Kære Susanne,

Du spørger, om man kan få neglesvamp i fingernegle?

Ja, neglesvamp kan forekomme i fingernegle, hvilket dog ikke er nær så hyppigt som i tånegle (ca. ti gange så sjældent). Almindeligvis er kun enkelte fingernegle angrebet. Neglesvamp kan både skyldes infektion med skimmelsvampe og gærsvampe. Ved neglesvamp i fingernegle er der ofte tale om en infektion med gærsvampe, særligt hvis den omgivende hud er rød og hævet. Ofte er strukturen af selve neglen uregelmæssigt ændret og måske fortykket - eller neglen er løsnet fra neglelejet og har ændret farve.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du atter har neglesvamp.

Jeg vil anbefale dig, at du kontakter din læge med henblik på nærmere undersøgelse og en svampeundersøgelse.

Sidst opdateret: 17.08.2004
Annonce