Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er neglesvampen smitsom og hvad skal jeg gøre ved den?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har haft fodsvamp for ca. 5 år siden, og efter ca. et halvt år begyndte der at komme "mystiske ting" på min ene negl.

Den blev fortykket, gul og riflet. Nu er neglen fortykket på 4 og begyndende på 5 tå. 3 på den ene fod og snart to på den anden fod. Det bliver værre og værre...er det mulighed for, at det forsvinder, hvis jeg går til lægen, når jeg har haft det så længe? Jeg har ikke været der angående fødderne og ved ikke om det er normalt at få det i så ung en alder? Er det smitsomt? Hvad mener du, at jeg skal gøre?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du skriver, at du tidligere har haft fodsvamp og nu har tykke, gule negle, hvor forandringerne bliver tiltagende værre og værre. Du spørger, om neglesvamp er smitsom og spørger, hvad du skal gøre?

Neglesvamp hos børn og unge er ikke ualmindeligt, men dog relativt sjældent forekommende. Sædvanligvis forekommer det hos børn og unge, som er familiært disponerede. Særlig hyppigt ses det, at barnets far har fodsvamp og muligvis også neglesvamp. Neglesvamp anses ikke for at være smitsom, da infektionen sædvanligvis er lokaliseret under neglen. Derimod smitter fodsvamp, hvor smitten overføres via inficerede hudskæl. Herefter udvikles fodsvamp, som kan brede sig til neglene og senere udvikles til neglesvamp.

Det er således meget typisk hvad du beskriver – at du først har haft fodsvamp, og at der efterfølgende er tilkommet negleforandringer, som formentlig er neglesvamp.

Det er dog ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. For at stille diagnosen neglesvamp er det nødvendigt at få foretaget en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Jeg vil anbefale dig, at du får foretaget en sådan undersøgelse, som vil afklare, om dine negleforandringer skyldes neglesvamp.

Hvis undersøgelsen bekræfter, at du har neglesvamp, er der flere muligheder for behandling.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor to forskellige præparater kan anvendes til børn; hhv. terbinafin og fluconazol. Begge præparater er receptpligtige. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak (amorolfin, ciclopirox). Neglelakken er som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle og i givet fald er chancen for helbredelse størst, hvis infektionen er overfladisk og ikke særlig udbredt. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Jeg vil foreslå dig, at du kontakter din læge mhp. en svampeundersøgelse og evt. en nærmere drøftelse af dine muligheder for behandling

Sidst opdateret: 17.08.2004
Annonce