Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har neglesvamp noget med psoriasis at gøre?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har fået konstateret neglesvamp på fingerneglene, men jeg

har ingen svamp på tåneglene. Hvad er Psoriasis? Kan det

skyldes hudsygdom? Min skallede isse er lidt grov og jeg bruger en speciel hårshampoo, som forhindrer skæl. Behandlingen har hjulpet, men jeg synes det går langsomt.

Tak på forhånd.

Med venlig hilsen,

Niels Peter Klinkby

Svar:

Kære Niels,

Du skriver, at du har fået konstateret neglesvamp i fingernegle og spørger, hvad psoriasis er?

Psoriasis er en almindeligt forekommende hudsygdom, som kan vise sig ved både negleforandringer og et karakteristisk udslæt, det typisk sidder i hårbund, over albuer, knæ og lænd eller i hudfolder. Psoriasis i negle og neglesvamp kan ligne hinanden til forveksling.

Det er ikke altid muligt ud fra negleforandringerne alene at skelne de to sygdomme – heller ikke for hudlæger, som er vant til at behandle både neglesvamp og psoriasis.

Negleforandringerne ved både svamp og psoriasis kan være misfarvede, fortykkede negle, der løsnes i siderne. Ved psoriasis kan man desuden ofte se et fingerbøl-prik-lignende mønster eller olie-lignende pletter i neglen. Ved en svampeundersøgelse kan det afgøres, om der er tale om neglesvamp. Svampeundersøgelsen udføres ved at skrabe lidt materiale fra neglens forandrede område og sende det til et laboratorium, hvor man har specialiseret sig i at påvise svamp. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Du kan hente uddybende oplysninger om psoriasis på www.psoriasis.dk som er hjemmesiden for Danmarks Psoriasisforening. Hvis du er i tvivl, om dine negleforandringer skyldes neglesvamp og/eller psoriasis vil jeg foreslå, at du bliver undersøgt ved din læge eller en hudlæge.

Sidst opdateret: 17.08.2004
Annonce