Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mit tandkød bløder, og min tandlæge siger, at det er fordi, jeg er holdt op med at ryge.

Spørgsmål:

For 10 uger siden stoppede jeg med at ryge. Jeg havde på det tidspunket røget i 20 år og røg 20 cigaretter om dagen. For at dæmpe abstinenserne anvendte jeg 15 mg nicotinplaster og ca. 10 stk. 2 mg nicotintyggegummi om dagen. Efter 3 uger begyndte mit tandkød at bløde når jeg børstede tænder. Jeg trappede på det tidspunkt ned til 10 mg plaster og tyggede lidt mere tyggegummi (ca. 15 stk). Nu begyndte mit tandkød at bløde når jeg spiste og sågar også uden at tandkødet blev provokeret af tygning og børstning. Ofte kunne jeg smage den karakteristiske blodsmag og når jeg kiggede i spejlet kunne jeg se små mængder blod som sivede ud mellem tænder og tandkød. Jeg konsulterede min tandlæge og fik en tandrensning som resulterede i voldsomme blødninger. Min tandlæge oplyste at rygestop ofte medførte tandkødsblødning fordi der ikke længere forekom nicotin som hindrede blodet i at strømme ud i de små kapilærer. Tandlægen mente dog ikke at dette fænomen var årsag til mine blødninger, idet jeg stadig indtog en stor mængde nicotin, som primært blev optaget gennem mundslimhinden. Tandlægen rådede mig til at lade være med at tygge nicotintyggegummi og se tiden an. Jeg har ikke tygget nicotintyggegummi de seneste 3 uger, hvor jeg kun har anvendt 15 mg nicotinplaster. I samme periode har jeg skyllet munden morgen og aften med Hexetidin. Blødningen er aftaget til at forekomme når jeg børster tænder. Selvom jeg kun anvender nicotinplaster er mit tandkød stadig rødt og hævet og er begyndt at skrumpe ind så mine tænder bliver mere blottede. Jeg børster tænder morgen og aften, bruger tandtråd og skyller munden med Hexetidin. Har lægepanelet et råd til hvad jeg ellers kan gøre for at få helbredt mit tandkød?

Svar:

Kære ikke-ryger

Det, du beskriver, er ikke usædvanligt, når man har røget i mange år og pludseligt holder op. Din tandlæge har ret i den forklaring, du har fået. En anden årsag er, at slimhinden bliver tyndere, når man ophører med at irritere den med røg (høj temperatur og kemiske stoffer). Derved bliver den mere sårbar og bløder lettere. Hvis du kan, skal du helt ophøre med at tygge nicotinholdigt tyggegummi, det kan godt i sig selv være en irritationskilde. Du skal skylle munden grundigt i 30 sek. to gange daglige - ikke med Hexitidin - men med 0,1% klorheksidin, som du kan få på apoteket. Anvend en blød tandbørste, en solobørste til tandkødsranden og Stimudent tandstikkere samt zendium tandpasta. Hvis blødningen fortsætter, bør du få taget en blodprøve hos lægen for at sikre, at der ikke er noget galt med blodet. Hjertemagnyl kan i øvrigt være en medvirkende årsag til blødningen.

Med venlig hilsen

Jens Kølsen Petersen

Lektor, specialtandlæge, M.S.

Sidst opdateret: 29.09.2001
Annonce