Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg ryger hash og er en dårlig mand og far - hvad gør jeg?

Spørgsmål:

Hej!

Jeg er en ung mand på 30 år med en kæreste på 26 år og en søn på 1½ år.

Jeg elsker dem begge to over alt på jorden men er ved at smide det hele på jorden pga. mine uvaner og psykiske problemer. De sidste 4-5 år er jeg gået fra at være glad og udadvendt til at være trist og indelukket. Det eneste jeg har lyst til nu er at flytte fra det hele og starte på en frisk, men inderst inde ved jeg jo godt at man ikke kan flygte fra problemerne.

Jeg har røget hash i mange år ( ca. 8 år) og er holdt op for et halvt år siden, men jeg er faldet i vandet 4 gange, og min dårlige samvittighed ødelægger mig flere dage efter. Ingen ved at jeg har røget så længe, hverken familien eller min kæreste, da jeg skammer mig over det. Jeg var sikker på, at når jeg holdt op med at ryge ville alting blive anderledes - men nej! Jeg flygter stadigvæk fra dagligdagen med påstande om ting jeg skal som tager flere timer, men enten kører jeg bare rundt for mig selv eller går en tur i biografen (2-3 gange om ugen).

Når jeg endelig er sammen med venner og familie, kan jeg ikke se dem i øjnene når jeg taler med dem. Jeg føler mig mislykket og ydmyg. Alligevel er jeg utrolig populær. Jeg har en stor vennekreds hvilket jeg ikke forstår. Er det fordi jeg ikke kan få øje på mine egne værdier? Jeg ved, at jeg har en masse gode sider i mig men når de kigger frem lægger jeg låg på og flygter.

Min kæreste ordner alt i huset, og når jeg er hjemme, trisser jeg rundt som en zombie eller ser fjernsyn. Det eneste tidspunkt jeg kan tage mig sammen på, er når jeg er sammen med min søn.

Jeg har også store problemer med min far. Jeg føler mig usikker, nærmest bange, når jeg er sammen med ham. Jeg hader hans dominerende måde at være på. Alt er enten sort eller hvidt hos ham. Han er hård og kontant og tager aldrig fejl. Jeg har prøvet at tale om min barndom med ham, men han lukker altid af og begynder at snakke om sin barndom som har været meget hårdere end min. Et af mine største problemer er, at jeg hele tiden husker en episode fra min barndom hvor jeg ligger inde i min fars seng og han nulrer min brystvorte. Jeg slår hans hånd væk, da jeg syntes det er ubehageligt, men han har altid nusset mig og min storebror. Jeg skammer mig næsten over at tænke tanken, da jeg helst vil tro at der ikke lå noget seksuelt i det.

Dette er kun en lille brøkdel af de ting der foregår oppe i mit hoved, men da jeg ikke er så god til at få det ned på skrift, håber jeg at du kan henvise mig til en som jeg kan snakke med.

Svar:

Det lyder til at du har svært ved at finde din livsmelodi, at du trænger til at tale med et fornuftigt menneske. Jeg tror, at det skal være en mand med en solid faglig baggrund.

Det er farligt for dig at ryge hash bl.a. fordi du ikke har viljestyrke til selv at bestemme, hvornår du vil holde op. Måske hænger det sammen med, at du stadigvæk gør oprør mod din dominerende far, og at du åbenbart har problemer med din selvfølelse. Du skriver, at du har mange værdier og gode sider, men du flygter fra dig selv! Din kæreste må da også blive træt af dig på et tidspunkt, når du ikke bidrager med noget, når du er hjemme, men blot trisser rund og lader hende ordne alt. Du ved åbenbart godt, at du ikke er en god kammerat, men hun må jo elske dig højt, når hun bliver hos dig.

Du og hun har en lille dreng og ham leger du med, skriver du. Det viser mig, at du nødigt vil miste ham. Din dreng vil efterligne dig, og hvis du lider af melankoli og manglende selvfølelse vil det måske smitte af på ham. Du er den første mand i hans liv, og sådan som du er som mand, far og kæreste, sådan vil han også blive, når han bliver voksen. Du er ikke glad for din far og er bange for ham, hader ham af og til, skriver du. Sådan skulle din søn nødigt sige om dig, når han engang er blevet en voksen mand og far.

Jeg skriver sådan til dig, for at få dig til at søge hjælp hurtigt, du har så mange år at leve i og kan få et godt og indholdsrigt liv, når du får sat dine problemer på plads og tør leve livet fuldt ud.

Venlig hilsen

Karen Zimsen

Sidst opdateret: 04.07.2000
Annonce