Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kommer jeg videre efter et brud, som jeg selv valgte?

Spørgsmål:

Hej Karen. Jeg er en pige på 31 år, der til påske, efter eget valg flyttede fra min samlever gennem 12 år. Han er også far til mine tre drenge. Selvom jeg selv valgte og også inderst inde ved, at det er det rigtige, hvorfor har jeg det så SÅ dårligt?

Jeg har en klump i maven, hver gang jeg ser ham. Vi er stadig venner heldigvis, og har også haft sex efter fraflytningen, men nu hvor jeg kan mærke, at han er ved at interessere sig for en anden, er det ikke sjovt længere!! Men jeg vil jo heller ikke selv have ham, hvorfor reagerer jeg så sådan?

Hvordan lærer man at være alene også om aftenen, weekenderne og så videre. Hvordan lærer jeg at styre min til tider skrappe tunge, der ikke altid er lige sød, når jeg er jaloux? Hvor kan man få hjælp, nogle gange tror, jeg at jeg er ved at blive skør af at tænke.

Hvis jeg ikke havde haft mine børn tog jeg strikken, det er så forfærdeligt det her.

Svar:

Kære pige fra Nordjylland. Det er en lang periode af dit liv, du har levet sammen med din kæreste. Du flyttede sammen med ham da du var 19 år, og I har begge ændret jer i de 12 år I har levet sammen.

Der er mange vaner, som du nu skal ændre på, når du skal lære at leve alene. Der er mange timer, hvor I også har haft det godt sammen, og du har nok ikke forestillet dig, hvordan det er at være enlig mor. Hvis man ikke har prøvet det, så er man ikke klar over, hvor mange ting, man skal foretage sig alene og beslutte alene.

Tiden vil arbejde for dig, men dine drenge kan ikke være tjent med, at du er så ked af det så længe. Derfor må du gå til din egen læge og fortælle, hvordan du føler dette brud og at du egentlig synes at dit valg er rigtigt, men at du har svært ved at holde følelsen af magtesløshed og tomhed ud.

Jeg synes du skal bede om at få henvisning til en psykolog, da din tilstand lige nu må kaldes krise . Du skal have hjælp til at få afklaret dine følelser, så du kan blive en glad og givende mor.

Din kæreste har antagelig samvær med børnene, og når du er alene og ikke skal tage dig af dem, skal du finde ud af at træffe andre mennesker, så dine tanker kan blive optaget af andet end din sorg. Selvom vi selv vælger kan vi alligevel føle sorg over det vi mister på grund af valget.

Du må også finde ud af, hvordan du skal holde ferie med dine børn. Ved at glæde dem, kan du selv blive glad og det er vigtigt, fordi børnene ikke skal bære de voksnes problemer. De skal meget gerne igennem denne periode uden at blive altfor kede af det og tro, at det er dem, der er skyld i, at de voksne ikke kan finde ud af at blive sammen.

Med venlig hilsen Karen Zimsen

Sidst opdateret: 29.09.2000
Annonce