Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det farligt at bruge insulin som dopingmiddel til bodybuildere?

Spørgsmål:

Jeg havde i dag en patient, der fortalte, at der var bodybuildere, der tog insulin umiddelbart før træning i den formening, at insulinen kunne facilitere proteinopbygning i muskelcellerne. Man tog fire enheder, ofte i forbindelse med anabole steroider - Hvad mener I om det?

Svar:

Tak for dit spørgsmål vedr. brug af insulin som dopingmiddel i bodybuildere.

Vi har tidligere hørt om denne form for doping og har tillige hørt om bodybuildere, der har taget endnu højere doser af insulin forud for fysisk træning eller på andre tidspunkter, i den tro at dette skulle kunne opbygge muskelmassen.

Problemstillingen er meget kompleks. Umiddelbart er der kun ringe grund til at tror, at insulin-doping kan facilitere en muskelmasseopbygning, måske endda snarere tværtimod.

Normalt vil fysisk aktivitet være forbundet med en nedsættelse af insulinsekretionen, en forbrænding af stivelsedepoterne (glykogen) i musklerne, en forbrænding af fedt fra fedtdepoterne og en øget glukoseproduktion fra leveren.

I den kunstige situation, at der samtidig med den fysiske aktivitet er en øget insulinkoncentration (pga. insulin-injektionen), vil der ske det, at fedtforbrændingen nedsættes, glykogenforbrændingen nedsættes og muligvis vil leverens glukose-produktion også nedsættes. Dette vil bevirke en massiv risiko for hypoglykæmi og en samtidig indtagelse af føde i forbindelse med den fysiske aktivitet er næsten uundgåelig for at opretholde en normal blodglukose-koncentration.

Det samlede resultat af insulininjektionen og den fysiske aktivitet vil formentligt være, at fedt - i stedet for at forbrændes - deponeres i fedtdepoterne og måske ligeledes i muskelcellerne.

På grund af manglende mulighed for fedtforbrænding og for forbrænding af glykogen-depoterne i musklerne, kunne man forestille sig, at organismen i et desperat forsøg på at holde blodglukosekoncentrationen oppe, starter med at nedbryde protein til aminosyrer, der i leveren kan omdannes til glukose. Så i stedet for den ønskede opbygning af muskel, kunne man forestille sig, at muskelmassen rent faktisk nedbrydes.

Alt i alt må man sige, at det et yderst risikabelt at bruge insulin-doping på grund af den store risiko for hypoglykæmi, at effekten af dopingen formentlig er manglende, og måske endda modsat det ønskede, nemlig en muskelnedbrydning i stedet for en muskelopbygning.

Sidst opdateret: 13.06.2000
Annonce