Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg forbereder mig til marathon, men har nu ondt i knæet!

Spørgsmål:

Jeg er en mand på 28, der er ved at forberede mig til et marathon-løb, og har konstateret, at jeg efter ca. 20 km's træning får meget ondt i knæene. Jeg stopper så. Men smerterne varer op til 3-4 dage bagefter, og har nu sat sig permanent i højre knæ.

Smerterne starter oppe på ydersiden af låret og går ned på ydersiden af den nederste del af knæet. Jeg føler en vis ustabilitet i det højre knæ nu.

Jeg har, i smerteperioderne, store problemer med at gå på trapper, og de efterfølgende smerter har fuldstændigt taget lysten til løbetræning.

Jeg har forberedt mig i nu 12 uger, delt i 2 grundet en tvungen pause på 6 uger pga. operation. Før forberedelserne har jeg løbet regelmæssigt i 2 år (dog max. 10-12 km pr gang) og dyrket meget sport i mine ungdomsår.

Ved siden af løbetræningen dyrker jeg 2 gange ugentligt styrketræning (fedtforbrænding, ikke tung træning). Ligeledes spiller jeg badminton 1 gang ugentligt.

Er der tale om løberknæ? Hvad skal jeg gøre for at komme videre?

Svar:

Kære Løber!

Der er vist ikke meget tvivl om, at du har fået dig et løberknæ. Symptomerne du beskriver er klassiske. Når du føler lidt instabilitet skyldes det sikkert at smerten blokerer for styringen af dit knæ.

Har du fået undersøgt om din fodstilling disponerer til løberknæ (hvis du pronerer for meget), i så fald kan et indlæg evt. hjælpe. Ellers kan du forsøge med termobandage, når du løber samt sørge for god udspænding. Du burde også holde pause, men det er vel ikke muligt. Din læge kan evt. forsyne dig med gigtmedicin for en periode.

Hans Gad Johannsen, speciallæge i ortopædisk kirurgi.

Sidst opdateret: 14.06.2000
Annonce