Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har ondt i achillessenen efter at have dyrket sport.

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har jævnligt ondt i achillessenen efter at have dyrket sport. Det kan være forsvundet, men kommer tilbage med stærke smerter hvis jeg har løbet.

Findes der en speciel måde man kan forebygge det på? Jeg har hørt, at man kan opereres for det, men jeg tror min læge synes jeg er for gammel og bare kan lægge sport på hylden. Hvorfor bliver den øm, er det fordi den er for kort, eller er det en form for overanstrengelse?

Svar:

Kære Spørger

Med tiden kommer der hos nogle mennesker, forandringer i achillessenen som medfører smerter og ubehag. Det er en slags kronisk betændelsestilstand i senen, kaldet tendinose.

For at afhjælpe det kan man prøve at lægge en lille sål i hælen på skoen. Derved løfter man hælen lidt og achillessenen aflastes en smule. Man kan også prøve udspændning i form af det der hedder eksentrisk træning. Dette skal du nok have en fysioterapeut til at vise dig. Muligvis kan fysioterapeuten også undersøge om du bruger det rigtige sportsfodtøj eller om du belaster benene forkert.

Når du har trænet, kan du lægge is på området i ca. 20 minutter. Husk der skal et stykke klæde mellem huden og isen.

Man kan også få en indsprøjtning med binyrebarkhormon, dette hjælper hos nogle. Endelig, kan man ved en operation prøve at fjerne noget af det irriterede Selvfølgelig skal du ikke holde op med at dyrke sport.

Håber du klarer problemet.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Læge

Sidst opdateret: 15.05.2003
Annonce