Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har min datter skinnebensbetændelse?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Min datter på 14 år har gennem en uges tid haft smerter i sit venstre skinnebens øvre del af musklen på ydersiden. Hun spiller fodbold, og har gennem de forgangne to uger spillet flere kampe end sædvanligt (på græs).

Smerterne startede en aften til træning, hvor pigerne trænede målspark - det skal her nævnes, at hun er højrebenet. Dagen efter tiltog smerterne undervejs i en kamp, og efterfølgende havde hun meget ondt i et døgns tid. Smerterne var mest udprægede, når benet var i ro og når hun sad eller lå med benet løftet op fra underlaget.

Min datter føler hele tiden på sit ben nu og hun fortæller, at smerterne varierer meget i styrke, uanset om hun er i hvile eller bevæger sig. Indimellem har hun en snurrende fornemmelse i foden og ondt i tæerne samtidig. Hun har holdt sig mest mulig i ro denne uge, men selvfølgelig bevæget sig af sted til skole osv. Der er ingenting at se på benet.

En dag ville hun prøve intervalvis at give det varme/afkøling, men den infrarøde lampe gjorde kun smerten værre, selv om den var i god afstand fra benet. Hendes træner mener, at det muligvis er skinnebensbetændelse, men jeg synes ikke, det lyder helt oplagt?

Med venlig hilsen

En mor.

Svar:

Det kan godt være skinnebensbetændelse, der giver smerter fortil på benet, men når din datter har smerter ud i foden og snurren i tæerne, er der sandsynligvis tale om en form for hævelse der trykker på nerven.

Dette kunne skyldes et såkaldt compartmentsyndrom, hvor musklen kommer til at fylde for meget i forhold til den hinde, der ligger omkring den. Derved kommer der et højt tryk inde i musklen og dette medfører ubehag. Dette kan opstå efter for megen træning og nogle får det, hver gang de træner.

Umiddelbart virker det lidt underligt, at det ikke forsvinder igen, når din datter holder benet i ro. Der findes tilfælde hvor smerterne er vedvarende hvilket kan kræve behandling/operation. Her laver man et snit i muskelhinden.

En anden mulighed er, at smerterne skyldes et træthedsbrud i benet, hvis hun har trænet meget i længere tid. Dette kræver ikke nødvendigvis nogen behandling ud over hvile.

Hvis symptomerne ikke er bedret nu efter 1-2 uger, synes jeg det må være rimeligt, at lade en læge se på benet, med henblik på om der evt. skal gøres noget, ud over at holde benet i ro.

med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen,

læge

Sidst opdateret: 30.09.2003
Annonce