Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan forhøjet stofskifte skade mit hjerte?

Spørgsmål:

Jeg er en 75 årig kvinde, der gennem de sidste to år har haft problemer med forhøjet stofskifte. Jeg er orienteret om blodprøvernes resultat. Lægerne siger, at sygdommen slider på hjertet - hvordan skal det forstås?

Jeg har været i Prednisolon behandling siden 1979, og da jeg for to år siden forsøgtes behandlet for forhøjet stofskifte, påvirkede det mit Alat tal i voldsom grad, så jeg måtte holde op med den behandling. I øjeblikket får jeg følgende medicin: Prednisolon: 7,5 mg og 10mg hver anden dag. Jeg lider desuden af kronisk hepatitis.

Svar:

Forhøjet stofskifte påvirker hjertet på flere måder. Dels betyder det i, at hjertet skal pumpe mere blod rundt, nogle gange så meget at blodet ophobes i lungerne og at hjertet bliver for stort og dermed pumper mindre effektivt. Dels risikere man at få hurtig uregelmæssig hjerterytme fordi at forkamrene til hjertet flimre (atrieflimmer), denne rytme giver en dårlige pumpefunktion og øger risikoen for blodpropper i hjernen en lille smule.

Det er velkendt, at medicin mod for højet stofskifte kan give leverpåvirkning, men du har skrevet, at du også har kronisk Hepatitis, hvilket måske kunne forklare det forhøjede alat-tal. Men har du snakket med din læge om en radiojod-behandling mod det forhøjede stofskifte? Det er en god behandling, specielt når man er 75 år.

Behandlingen består i korte træk i at du drikker noget radioaktiv jod, som optages i skjoldbruskkirtlen og ødelægger den del der er for aktiv. Det man kan risikere ved denne behandling er, at man får for lavt stofskifte, men det er meget let at behandle. Man har IKKE øget risiko for kræft efter en sådan behandling.

Alt i alt syntes jeg du skal snakke med din læge om at få behandlet dit forhøjede stofskifte, da det på langt sigt er skadeligt for dig.

Sidst opdateret: 13.06.2000
Annonce