OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har forhøjet stofskifte - skader det mit barn ved amning?

Spørgsmål:

Jeg er mor til et helt normalt barn på 3½ mdr. som jeg ammer. Jeg har fået konstateret forhøjet stofskifte, Basedow (forhøjet THS og T4). Jeg blev i 1996 behandlet for dette og havde før graviditeten, sommeren 1997, normale værdier. Jeg påbegynder dd. tbl. Propyltiouracil a 100mg.x 3 dgl.

Min søn har indenfor de sidste tre uger tabt 200g og vejer i dag 6600g.(Han har taget regelmæssigt på fra fødslen, 3800g - indtil for 3 uger siden: 6800g). Han har desuden den seneste uge haft stor vandig afføring x4 ca. efter hvert måltid. Mine spørgsmål er følgende:

1.Kan mit forhøjet stofskifte påvirke min søn gennem modermælken?

2.Hvor stor en indflydelse vil medicinen have på min søn? (Bivirkninger).

3.Kan det tænkes at min søn også har forhøjet stofskifte? (Han bliv undersøgt for det, da han var ca. 3 uger gammel og her var der ikke tegn på dette).

4.Vil I anbefale, at jeg fortsætter med at amme?

5.Hvis min søn har forhøjet stofskifte pga. amningen, vil hans stofskifte så blive normalt når jeg stopper med at amme, eller skal han have tabletbehandling?

Svar:

Du skriver, at du tidligere er behandlet for Mb Basedow i 1996.

Der er velkendt, at en del patienter med denne sygdom får tilbagefald, hvorfor det muligvis også er det, der er sket for dig nu. Det ses dog også, at kvinder efter en graviditet får en lidelse der hedder post partum (efter graviditet) thyreoidit ("betændelse" i skoldbruskkirtelen). Denne sygdom viser sig typisk ved forhøjet stofskifte 3-6 måneder efter en graviditet, der er ingen smerter fra kirtelen, og sygdommen går næsten altid meget hurtigt i sig selv igen, også uden behandling. Sandsynligheden for, at du har denne lidelse er omkring 50%. Diagnosen stilles ved at udføre en thyreoideascintigrafi (som du muligvis også fik udført i 1996). Er der ingen "opladning" ved denne undersøgelse har man højst sandsynlig thyreoidit. Antistof bestemmelse i en blodprøve kan også hjælpe med at stille den nærmere diagnose. Hvis du har en thyreoidit i stedet for et tilbagefald af din Basedow vil dette vise sig i, at du meget hurtigt får et meget lavt stofskifte på den behandling, du nu har startet (PTU). Skulle dette ske taler det for, at du har en thyreoidit og behandlingen med PTU kan derfor meget hurtigt afsluttes.

Denne første lille bemærkning, da det jo kunne være, at du i virkeligheden har en post partum thyreoidit i stedet for et tilbagefald.

En ekstra lille bemærkning - Du skriver dit T4 er højt, men jeg tror ikke at dit TSH er højt. TSH plejer at være lav, når man har forhøjet stofskifte (husker du forkert?).

Vedr. dine spørgsmål-

1) Dit forhøjede stofskifte vil ikke via din amning påvirke dit barn. Hvis dit forhøjede stofskifte skulle have givet dit barn forhøjet stofskifte ville dette være sket under graviditeten, da nogle af dine antistoffer kan gå over moderkagen til barnet og derved give barnet forhøjet stofskifte. Dette sker ikke via modermælken. Da dit barn er undersøgt, da det var tre uger gammelt, er der derfor yderst ringe sandsynlighed for, at et forhøjet stofskifte hos dit barn er grunden til dit barns symptomer.

2) Medicinen du tager nu vil ikke i nævneværdig grad gå med modermælk til dit barn. Man fraråder således ikke kvinder at ophøre med amningen fordi de tager medicin mod forhøjet stofskifte.

3) Nej dit barn har med stor sandsynlighed ikke forhøjet stofskifte. Hvis du skulle have givet ham det, ville han have været født med forhøjet stofskifte.

4) Ja, fortsæt med at amme.

5) Din søn skal ikke behandles, da han ikke har forhøjet stofskifte. Dog skal du vide at forhøjet stofskifte er en arvelig betinget sygdom, der dog oftest rammer kvinder. Din søn har altså en lille øget risiko for med årene at udvikle forhøjet stofskifte.

Sidst opdateret: 13.06.2000