Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har en stofskiftesygdom. Skal jeg tage piller resten af mit liv?

Spørgsmål:

Hej netdoktor

Som 14 årig fik jeg en stofskiftesygdom(nedsat stofskifte)

Min skjoldbrudskirtel voksede, og man fandt så ud af at jeg havde fået denne sygdom. De mente at jeg havde fået en betændelses sygdom i skjoldbrudskirtlen, og at det var derfor jeg havde fået sygdommen.

Mine spørgsmål er:

  1. Hvorfor mærkede jeg ikke noget til at jeg havde betændelse der?

  2. Skal jeg tage piller resten af mit liv?

  3. Er det arveligt? Jeg har nemlig en søn på 5 mdr og jeg ønsker ikke at han skal udvikle sygdommen senere hen.

Svar:

Den sygdom du beskriver kaldes for myxødem (for lavt stofskifte). Myxødem kan være forårsaget af flere ting. Det kan være medført, det kan optræde, hvis man har fået kirurgisk fjernet sin skjoldbryskkirtel, eller hvis man tidligere har fået radioaktiv jodbehandling og som i dit tilfælde kan det skyldes en betændelse.

Den betændelse, du har haft, er ikke en betændelse med bakterier (det er forholdsvis sjældent i skjoldbryskkirtel), men derimod en slags "kemisk" betændelse, hvor dine egne antistoffer (dem man normalt nedkæmper bakterier med) har nedbrudt din skjoldbryskkirtel. Dette har gjort, at din kirtel er vokset (man kalder det for struma), men du har ikke haft gener i form af smerter. Kirtelen er efterhånden gået til grunde af denne årsag.

Ja, du skal tage piller resten af dine dage. Imidlertid er det en forholdsvis let sygdom at behandle, så længe man husker at tage sine piller, og man får kontrolleret stofskifte tallet i blodet med mellemrum. Under graviditet skal man være opmærksom på, at man som regel skal have lidt mere Eltroxin (bestemmes ved blodprøver).

Ja, sygdomme er arvelig. Hovedparten af personer der rammes af sygdommen er imidlertid kvinder, så sandsynligheden for, at din søn får sygdommen er ikke så stor (men større end hvis du ikke havde haft den).

Jeg håber mit svar har afklaret nogle af dine spørgsmål.

Med venlig hilsen

Jan Erik Henriksen

Sidst opdateret: 12.12.2000
Annonce