Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det overgangsalderen, der er ved at splitte familien ad?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor,

Min kone som er 49 har i flere år lidt af meget store humørsvingninger. I den sidste tid (ca et halvt år) er det blevet helt slemt. Hun er trist, super nærtagende og virker hele tiden som om hun er i forsvarsposition. Hun bryder i gråd ved mindste anledning, kan ikke overskue dagligdagen og slet ikke hvis der er problemer eller bare ændringer af den daglige rutine.

Vi har tre børn heraf en hjemmeboende på 19 og ingen økonomiske eller andre problemer. Det virker som om den mindste form for modgang - også almindelige dagligdags ting, som andre ikke tænker over (en pære springer, der skal handles ind, fjernsynet laver om på programsætningen, etc.) kan bringe hende fuldstændig ud af fatning og i voldsom affekt. Hun bliver meget nemt ophidset og ved den mindste modstand (hvis man f.eks. prøver at argumentere med hende) bryder hun sammen, græder og bliver voldsomt deprimeret. Dette gælder ved den midste kritik (som hun for øvrigt ikke selv er bleg for at give). Hun truer gerne med "at gå - så vi bliver helt fri for hende".

Jeg kan ikke - selv på kattepoter - forsøge at tilbyde hende ekstra hjælp eller behandling, da jeg så bare får at vide, at jeg nok synes, hun er tosset. Hvis man forsøger at aflaste hende i dagligdagen ved at udføre nogle af hendes normale opgaver (madlavning osv) bliver hun også vred og spørger gerne, hvorfor der skal tages særlig hensyn - " er hun måske ikke god nok til det og det "... Hun tror de fleste mennesker handler med intentioner om at nedgøre hende eller skade hende eller hendes hunde eller hest. Jeg går ud fra at en del af problemet måske er overgangsalder -måske noget hormonelt ?

Hvad kan man gøre - vores forhold holder ikke til dette i længden ligesom hun er unødig grov ved børnene, der også har svært ved at forstå hende.

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære Spørger,

Godt at du tager bladet fra munden og fortæller, hvordan det står til med din kone og jeres forhold. For det er helt tydeligt for mig, at din kone hurtigst muligt har brug for psykiatrisk hjælp, før hun har fået ødelagt for meget for sig selv og for hele familien.

Det lyder, som om hun lider af depression, der muligvis bunder i hendes overgangsalder, der for nogle kvinder er en svær periode. Hendes selvværd er på spil, og det er vanskeligt for dig at hjælpe hende, idet det bliver fortolket af hende, som om hun ikke er god nok.

Du må fortælle hende, at der er hjælp at hente, og at hendes situation ikke er usædvanlig, og at mange kvinder kan have det som hende, når de er i overgangsalderen. Det kan skyldes hormonale årsager, og det er derfor vigtigt, at hun henvender sig til en psykiater, som kan give hende den nødvendige støtte og muligvis medicin i en periode. Hvis hun har behov for det, kan du tilbyde hende at gå sammen med hende til en psykiater, således at du også kan få nogle råd med henblik på at give din kone den bedst mulige støtte fremover.

Med venlig hilsen

Birgitte Winkel,

samlivsterapeut

Sidst opdateret: 22.11.2004
Annonce