Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har min mand været mig utro, mens jeg var gravid og er det derfor, jeg har aborteret??

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg fik i sidste uge en udskrabning i 14. uge af min graviditet, da det blev opdaget, at jeg havde haft en missed abortion. Det var en ulykkelig situation, men det var ikke gjort med det: Nu har jeg fået brev fra hospitalet om, at min rutinemæssige klamydiapodning var positiv.

Da jeg blev testet hos lægen i 8. uge af min graviditet, var der ingen klamydia. Jeg har ingen symptomer. Min kæreste og jeg har kun haft seksuelt samvær en gang eller to i den mellemliggende periode - jeg har ikke været sammen med andre - så hvis dette ikke er en modbydelig fejl, skulle han altså have været mig utro på et eller andet tidspunkt, mens jeg har været gravid. Det har jeg ualmindeligt svært ved at forestille mig, da vi har været kærester i årevis og planlægger familieforøgelse.

Skal jeg bede ham om at blive testet? Skal jeg selv lade mig teste igen for at finde ud af, om den positive test var en fejl? Det er klart, at jo flere positive tests hos os begge, jo sværere vil det blive at slå det hen med, 'at det nok var en fejl'. Jeg har ikke lyst til at dette skal have konsekvenser for vores forhold, for vi er kun lige ved at komme til hægterne ovenpå min abort.

Mit sidste spørgsmål er, om klamydia kan have været årsagen til, at jeg aborterede? Vi regner med, at fosteret må have været dødt omkring uge 10.

Med håb om snarligt svar.

Den uheldige.

Svar:

Kære Uheldige,

Jeg vil starte ud med dit sidste spørgsmål, nemlig om Chlamydia kan haveforårsaget din abort. En bragende infektion med Chlamydia kan i uheldigste fald forårsage en abort, men dette er yderst sjældent. Du ville i så fald ikke kunne have undgået at være bevidst derom. Dit andet spørgsmål er straks mere kompliceret, idet der jo ind imellem forekommer både falsk positive og falsk negative prøvesvar, skønt dette også er sjældent.

Da jeg går ud fra, at du er blevet sat i behandling vil en ny test ikke kunne give klarhed over tvivlspørgsmålet. I så fald du ikke er blevet behandlet på nuværende tidspunkt, kan du selvfølgelig få taget en ny test. Din kæreste kan jo også blive testet. Der er så også den mulighed, som du tilsyneladende har sværest ved at acceptere, nemlig at din kæreste gennem mange år, har været dig "utro". Desværre sker det jo ofte i situationer, hvor kvinden mindst af alt forventer det. Man venter et barn sammen og er på den baggrund også særlig meget knyttet til hinanden i netop denne periode. Det er dog også ofte i de perioder at sexuallivet kører på meget lav blus og du nævner jo, at I f.eks kun har haft samleje 1-2 gange på 1½ md, hvilket for de fleste mænd er ubærlig lang tid.

Det er desværre illusiorisk at tro at "de lykkelige omstændigheder" fuldstændig kan afholde driftslivet fra at "kræve sin ret" og blive tilfredsstillet. Dette ikke ment som et forsvar for ovennævnte handlemåde, men mere som en forklaring på de mekanismer/reaktionsmønstre der eksisterer.

Håber under alle omstændigheder at I klarer skærene.

Med venlig hilsen

Børge Dandanell,

læge og sexolog,

Sidst opdateret: 16.12.2004
Annonce