Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kommer fedtet ud af kroppen, når man taber sig 20 kilo?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg er en kvinde på 46 år, som har problemer med at tage mig sammen til at tabe mig. Mit spørgsmål angår ikke hvordan jeg taber mig, for det ved jeg tilfredsstillende meget om... Nej, jeg tænker på nogle ting i forbindelse med vægttab, som min læge ikke har kunnet besvare: Hvis jeg taber mig de ca. 20 kilo, som jeg vejer for meget, hvor bliver så det fedt af, som evt er aflejret på indersiden af mine årer? Bliver de i systemet, der jo er hermetisk lukket, forbruges de sammen med den øvrige fedt på kroppen, eller udskilles det som affald?

Kan forkalkede årer forbedres ved et fedttab - forstået på den måde at noget af forkalkningen forsvinder, eller bremses ny forkalkning blot, ved omlagt lívsstil? Hvad med de eventuelle affaldsstoffer der findes i aflejret fedt på kroppen? Forsvinder de med tiden? Vil man ved et hurtigt vægttab kunne "mærke" disse affaldsstoffer?? Jeg spørger af oprigtig nysgerrighed, men har ikke kunne finde noget som helst om emnet indtil videre. Jeg er klar over at fedtstoffer består af frie fedtsyrer og glyceroler, men undrer mig som sagt over, hvor fedtet helt reelt bliver af, når vi slanker os. (Altså, ud over at blive til energi).

Og så et hjertesuk og et spørgsmål angående min overvægt: Som beskrevet får jeg Cipramil, hvilket med garanti har givet mig lyst til kostvaner, jeg ellers aldrig før har haft lyst til. F.eks. er jeg blevet utrolig slik-syg og har fået lyst til smør og fløde. Min søster som også får Cipramil har fået lyst til at spise på alle tider af døgnet, samt søde sager i store mængder, hvilket for hende er nyt. Min datter som (suk) desværre også får Cipramil har fået enorm trang til fede og søde ting, som ellers aldrig har ligget til hende. Min datter og jeg har været normalvægtige i den slanke ende af skalaen, min søster har "bare" været normalvægtig. Kan vi tre komme vores sukkertrang, fedttrang og spisetrang til livs, uden at skippe medicinen?

Jeg er klar over at noget af min vægtforøgelse skyldes, at jeg har fået det bedre, hvilket vil sige at jeg ikke farer nervøst rundt hele tiden og forbruger en masse energi på grund af panikanfald. Men, jeg er overbevist om, at det ikke kan tilskrives samtlige 20 kilo.

Venlig hilsen

K.W

Svar:

Kære KW,

Når man spise færre kalorier end man forbrænder, så taber man sig, d.v.s. at fedtet bliver lukket ud af fedtcellerne som glycerol og frie fedtsyrer, som via blodet transporteres hen til de væv hvor de forbrændes. Fedtsyrerne kan enten lagres i fedtdepoterne eller forbrændes i cellerne - der er ikke andre muligheder. Måden at drive fedtet ud af cellerne på (også på lårene) er at komme i den omtalte "negative energibalance". Andre stoffer ophobet i fedtvævet kommer også ud, f.eks. tungmetaller og måske lidt cannabis fra ungdommen da man røg hash.

Med hensyn til dit andet spørgsmål, så er det korrekt at man troede tidligere at ciprimil virkede let slankende, men det holder ikke vand. Hvad værre er, at det ser ud til at resultere i vægtøgning, og det er jo helt i tråd med hvad du og din familie oplever. Jeg har ikke nogen løsning på problemet, men synes at du og de andre, som har oplevet det, skal bede Jeres læge om at indberette det til Lægemiddelstyrelsen.

Med venlig hilsen

Arne Astrup,

læge og ernæringsekspert

Sidst opdateret: 16.12.2004
Annonce