OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det slidgigt eller hvad bevirker de degenererede knogler?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Mit spørgsmål: Jeg har i længere tid haft smerter og hævelse i venstre håndled og hånd. Hånden er blevet røntgenfotograferet og resultatet hed: stærkt slid, ingen brusk tilbage og degenererede knogler. Håndleddet er nu blevet stift, fordi jeg har brugt en bandage med bøjle i længere tid, for at kunne klare mit arbejde og fordi jeg så slipper for de stærke smerter, når hånden støder imod noget. Jeg har uden held prøvet at få det stive håndled gjort bøjeligt igen.

Spørgsmål: Er det slidgigt eller hvad bevirker de degenererede knogler? Kan det lade sig gøre, at gøre hånden bevægelig igen, når den i et halvt års tid har været stiv? Vil operation formodes at kunne afhjælpe smerterne og skabe mere bevægelighed (hvis man kan opererere for noget sådant) Er der grund til at skåne håndleddet? Kan jeg forvente at det samme vil ske i den anden hånd, hvor jeg indtil nu kun har haft smerter i tommelfinger og yderled?

Hilsen

IC

Svar:

Kære IC

Slidgigten bevirker nogle forandringer i dine knogler, men jeg tror lige så meget at degenerationen skyldes, at du ikke har brugt håndleddet i lang tid, fordi du har brugt skinne. Hvis man ikke bruger en arm eller et ben i lang tid, sker der en udtynding af knoglerne i det område, man ikke har brugt. Det kan så blive bedre igen hvis man genoptager aktiviteten.

Det er vanskeligt, ud fra spørgsmålet, at svare på hvorvidt håndleddet kan gøres bøjeligt igen. Jeg kan godt forestille mig der er sket ensammenvoksning af nogle af knoglerne, og så er det vanskeligt at gøre den bøjelig igen. Nogle gange er en måde at gøre smerftefulde led smertefri på, netop at få knoglerne i et led til at vokse sammen ved hjælp af en operation ( en såkaldt artrodese). Der findes jo den mulighed, at man i visse led kan indsætte en form for kunstigt led (protese), men det er ikke alle steder man kan forvente et godt resultat af et sådant indgrebog så er stivgøring måske den bedste løsning.

Jeg ikke ud fra spørgsmålet afgøre hvad der er bedst for dig. Der er nok grund til at skåne håndleddet da det sandsynligvis gør ondt at bruge det. Jeg kan ikke umiddelbart sige noget om udviklingen i den anden hånd. Det er nødvendigt med en undersøgelse samt et røntgenbillede for at kunne udtale sig om dette.

Mit bedste råd er, at du bør henvises til en håndkirurg, som kan se på dine hænder. Måske kan du også have glæde af vejledning fra en ergoterapeut. Håndkirurgen kan sætte dig i forbindelse med ergoterapeuten.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen,

læge

Sidst opdateret: 16.12.2004