Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan jeg gøre for mine sorte rander under øjnene?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg er meget sort om øjene, det ligner næsten at jeg har fået tæsk, og jeg ander ikke, hvad jeg kan gøre ved det! Jeg har prøvet at spise mindre og mere sundt, og jeg har prøvet at gå tideligere i seng hver dag, men intet syntes at hjælpe. Jeg får omkring 7-8 timers søvn hver nat, og 9-11 timer søvn i weekenden. Ofte sidder jeg omkring 4-6 timer foran en computer, om dagen, men når jeg er på arbejde, bevæger jeg mig hele tiden, og er også lidt uden for.

Hvis du har et godt råd, ville jeg blive meget lykkelig.

Tak!

Hilsen en spørger

Svar:

Kære Spørger,

Huden omkring øjnene er meget tynd og ikke særlig spænstig og elastisk og de underliggende blodkar og vævsstrukturer kan træde tydeligere frem og derfor kan der opstå forskellige problemer med ”sorte rander” eller poser under øjnene som normalt i din aldersklasse ikke er udtryk for sygdom.

”Sorte rander” er udtryk for en hud med beskeden blodcirkulation, der ikke stimuleres hverken udefra eller indefra (meget indeklima og beskeden fysisk aktivitet). I dit tilfælde vil jeg mene, at du er alt for meget indendørs , idet du oplyser, at du sidder foran din computer 4-6 timer dagligt. Jeg vil råde dig til dagligt at få frisk luft i form af fysisk aktivitet (gå, cykle, løbe m.v.) mindst ½ time, herudover flere gange ugentligt gerne lidt hårdere fysisk aktivitet af mindst 1 times varighed.

”Sorte rander” omkring øjnene kan dog være udtryk for sygdom (for eksempel blodmangel, nyresygdomme, lunge , hjertesygdomme, stofskiftelidelser m.v.). Endelig er overforbrug af alkohol og rygning hyppige årsager til ”sorte rander”.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen,

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 16.12.2004
Annonce