Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg være allergisk overfor Selexid?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg bliver ved med at få blærebetændelse. Enkelte gange har det været på grund af tarmflora, hvor jeg fik et sulfatpræperat af lægen, som udløste en allergisk reaktion, og måtte til vagtlægen. Han gav mig så Selexid, som jeg er startet på idag, men det er som om, jeg får de samme symptomer som med sulfatpillen.

Kan det være rigtigt, at jeg måske også er allergisk overfor Selexid? Mine arme svulmer op på samme måde og KLØR.

Med venlig hilsen

Dorthe

Svar:

Kære Dorthe,

Selexid er et syntetisk penicillin. Hvis du har haft allergi over for andre penicillin præparater, er det nok derfor, du ikke tåler Selexid. Foreløbig er der ikke andet at gøre end at lade din læge se dig og lade ham/hende afgøre, om du har en allergisk reaktion.

Det undrer mig lidt, hvad du mener med, at ved et par af dine blærebetændelser "har tarmfloraen været grunden til betændelsen". Man finder stortset kun bakterier fra tarmfloraen ved næsten alle blærebetændelser. Præcist hvorfor er der flere mulige forklaringer på, men den almindeligste er vel, at urinrøret ligger tæt ved endetarmsåbningen, og da kvinder har et kort urinrør, kan bakterier fra tarmen let passerer helt op i blæren. Nogle kvinder har til stadighed bakterier i urinen men oftest uden symptomer fra blæren. Kun engang imellem får de symptomer fra urinblæren, dvs. får en blærebetændelse. Hvis du er "en af de kvinder", er det vigtigt, at du kun bliver behandlet ved symptomer og ikke, blot fordi en læge finder bakterier i urinen. Sådanne kvinder vil nemlig aldrig vedvarende kunne holde urinen fri for bakterier, og en læge skal derfor vare sig for, at der ikke behandles så ofte, at kvinden nu i stedet har meget resistente bakterier. I almindelighed plejer man at sige, at kvinder må have et par blærebetændelser uden, at man laver større undersøgelser.

Hvis betændelserne fortsætter, bør en sådan kvinde dog én gang have undersøgt sine urinveje. Det vil omfatte en røntgenundersøgelse af nyrerne og urinvejene fra nyrerne til urinblæren. Endvidere bør hun have undersøgt, hvor godt hun tømmer sin blære, og evt. bør hun have udført en kikkertundersøgelse af urinblæren.

Hvis undersøgelserne er normale, behøver man ikke gentage dem senere, selv om tilbøjeligheden til betændelser måske fortsætter. Hvis der ikke kan påvises noget abnormt i urinvejene, og man alligevel fortsætter med at få blærebetændelser, bliver opgaven at søge at forebygge betændelserne. Hvad udløser tilfældene? Overholder pågældende hygiejniske forskrifter? Drikker hun tranebærsaft osv.

Alt det bør din læge kunne hjælpe med. Evt. må du henvises til en specialist. Foreløbig kan jeg kun ønske god bedring.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller,

speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 16.12.2004
Annonce