Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan det være min usunde livsstil der forårsager kredsløbsproblemer?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har inden for de sidste to år taget en del på i vægt, og mit BMI tal er givetvis for højt. Jeg har røget i fem seks år og hele mit liv været passivryger i mit fødehjem. Siden jeg startede på gymnasiet og senere på Universitetet, har jeg levet meget usundt og af fedtholdig mad. Jeg har aldrig rigtig dyrket motion.

Nu til mit spørgsmål:

Jeg ved, at jeg ikke lever sundt, og jeg kender risikoen, men har ikke rigtig tænkt over det før, jeg for ca. en uge siden begyndte at få smerter i armene og på undersiden af mine underarme. Smerterne kommer hyppigt og nærmest lammer mine arme eller får mine fingre til at føles, som om de sover. Der står intet på jeres hjemmeside om blodkarforstyrrelser i armene, så jeg går ud fra, at det ikke er det, men efter at have læst lidt, kom jeg til at tænke over min generelle sundhed. Hvad kan det være? Jeg har været lidt syg med kvalme og opkastninger, kan det relateres der til? Der er virkelig en gene.

Smerten sidder ikke i ledene eller i musklerne, den kommer hyppigere og hyppigere, ikke som i stød men mere som i smerte dunk, som om noget stort pumper igennem mine arme... det er meget svært at forklare og måske er det slet ingenting, men jeg ville virkelig værdsætte et svar...

Skal jeg besvære min læge med det, eller tror I det går i sig selv igen?

På forhånd tak, om ikke andet så for en god hjemmeside jeg just nu har opdaget.

Hilsen en spørger

Svar:

Kære Spørger,

Når du kun er 20 år er det ikke sandsynligt at dine symptomer skyldes kredsløbet, men det er svært at sige, om det er noget, der trykker på nerverne i nakken, nervøst udløst eller noget helt andet. Det kræver en grundig undersøgelse af dine arme, hals, nakke, og lytte på dit hjerte og lunger. Det kan din læge gøre meget smertefrit, og det er da klart, at du ikke skal gå rundt med sådanne symptomer, så kom du op til lægen.

Det er svært at sige, om det har noget med usund livsstil at gøre, før man kender diagnosen, men mange myoser i muskler og lign. kan undgås hvis man dyrker motion.

Med venlig hilsen

Arne Astrup,

læge og ernæringsekspert

Sidst opdateret: 25.01.2005
Annonce