Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan slipper jeg af med min jalousi?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg er en 16 årig pige der for 10 måneder siden fik min første kæreste.. og det var jo alt sammen skønt. Men efterhånden som tiden er gået, er jeg blevet mere og mere jaloux og det sidste halve år, har det været rigtig slemt. Når jeg er i byen med ham, kigger jeg i alle de retninger, som han kigger, for at se om han kigger efter andre piger. Når vi ser tv/skal til tjekker jeg altid før, hvad programmerne handler om, så jeg kan slå væk, hvis der kommer noget, der kan have med 'smukke' eller nøgne piger/damer at gøre. Når jeg sætter mig ved computeren er det første jeg gør, at tjekke, om han har skrevet med andre, og hvilke sider han har været inde på.

Jeg ved, at han ser porno, så når han har gjort det, skal jeg altid se, hvem det er han kigger på, for at se hvor meget de har, udseendesmæssigt, som jeg ikke selv har. Når vi ikke er sammen skriver jeg til ham hele tiden, for at spørge ham, om hvad han laver og har lavet. Og svarer han ikke med det samme forestiller jeg mig alverdens ting, som han kan lave med andre piger. Jeg har mareridt næsten hver nat, om at han møsder en anden. .. Og udover det så kan jeg sjældent få mig til at fortælle ham, at jeg har det sådan.

Han ved, at jeg er meget jaloux, og han siger at jeg skal sige til, når det er værst. Når jeg endelig gør det, får jeg at vide, at jeg er åndssvag, fordi jeg tænker sådan, og at han er ked af, at jeg ikke stoler på ham. - Jeg vil enormt gerne kunne stole på ham, men kan virkelig ikke uanset hvor meget, jeg selv og han siger til mig at han ikke kunne finde på at være sammen med andre. Jeg tænker, på det stort set hele tiden, og det ødelægger virkelig meget af min hverdag, da det også udvikler sig til et enormt selvhad de dage, det er værst. Jeg har læst her på siden samt adskillige bøger på biblioteket, og har spurgt andre om, hvad man kan gøre, men har endnu ikke rigtig fundet noget, jeg kan bruge og som hjælper på mig.

Kan man få hjælp til at formindske sin jalousi nogen steder? evt. snakke med nogen der har 'forstand' på sådan noget? - Hvis ja, vil jeg meget gerne vide hvordan. Det skal lige siges, at han aldrig har været mig utro før, så det er ikke derfor, jeg frygter det så meget. Jeg er bare generelt meget bange for at miste folk, jeg holder meget af, fordi jeg har prøvet det mange gange.

Hilsen en spørger

Svar:

Kære du.

Det er svært at være dig lige for tiden! Den gode del af det er, at du har en kæreste, din første oven i købet - I kan lide hinanden, han vil gerne hjælpe dig med dit problem og er trofast. Det vil sige, at det er dig selv, der skaber problemerne - og det er også derfor det er dig selv, der må løse dine problemer med at føle jalousi. Det har taget helt overhånd, således at du næsten kun kan tænke på, hvad din kæreste foretager sig. Du kontrollerer hvad han laver, og hvis du fortsætter på denne måde, vil han blive træt af al den kontrol.

Problemet er, at du har gjort dig alt for afhængig af hans kærlighed til dig, du henter din selvtillid gennem ham, og på den måde, gør du dig meget sårbar. Det er også en stor ting at få en kæreste, og første gang kan det være svært at håndtere på en hensigtsmæssig måde, så det er noget, du skal lære. Det er svært for dig at tro på, at din kæreste fortsat vil holde af dig, da du før har oplevet at blive svigtet, så du er konstant bange for, at det vil også ske i dette forhold.

Så det første du skal lære er, at selvom du før er blevet svigtet, behøver det ikke fortsat at være sådan. Dette betyder at du må lægge nogle gamle mønstre bag dig, og hvis dette er for svært, kan du få hjælp fra en psykolog gennem samtaler og personligt arbejde. Du kan ringe til en sagsbehandler i din kommune og bede om en henvisning - eller gå til din egen læge og bede om en henvisning til en psykolog. Måske er der en Ungdomsrådgivning der, hvor du bor?

Du skal indse, at dit selvværd ikke er afhængig af, om en dreng elsker dig. Du er noget i dig selv, du skal anerkende de ting, du klarer i dit liv, se på dine stærke sider og sørge for hver dag at dygtiggøre dig i noget, som kan gøre dig stærkere. Kort sagt: du skal flytte fokus fra, hvad din kæreste foretager sig - til dig selv. Du må koncentrere dig om, hvad du kan lide at gøre, hvad du har brug for at lære og finde glæde ved livet, også selvom din kæreste ikke er involveret.

For at et parforhold kan fungere godt, er det meget vigtigt, at begge parter hver især kan være selvstændige og følge deres egen udvikling - ellers har man ikke noget at give hinanden! Du vil blive mere spændende at være sammen med, når du også selv er optaget af noget, som du kan fortælle om, når I er sammen. Du kan også tale med veninderne om, hvad de gør for at få et forhold til at fungere godt, og så kan I lære af hinanden. Det er også udviklende for et parforhold, hvis I har nogle fælles interesser og fælles venner, for det drejer sig om at finde en balance, hvor man både med tillid til hinanden kan foretage sig noget alene eller sammen med andre - og også kan skabe et fællesskab, hvor man finder en fælles glæde.

God fornøjelse med det!

Kærlig hilsen fra

Birgitte Winkel,

samlivsterapeut

Sidst opdateret: 25.01.2005
Annonce