Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er der ikke en læge, der kan stille en korrekt diagnose?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg kan desværre ikke formulere mit problem som et spørgsmål. Men i stedet lyder det måske nærmest som et "surt opstød". For 2 år siden fik jeg ringorm på næsen. På ca. samme tid fik jeg en byld på halsen. Min læge gav mig noget creme, som jeg skulle smøre på næsen, og samtidig fik jeg en henvisning til en kirurg. Her skulle jeg vente et helt år. Et helt år, er lang tid, når man har en byld som vokser. Det endte da også med, at jeg opsøgte en læge i udlandet, som gav mig noget antibiotikum. Dette fik kroppen til at udstøde bylden. Lang tid efter fik jeg endelig indkaldelsen til den danske kirurg, som mente, at det ville være klogt, at checke om alt betændelse var kommet ud. Så det kostede mig endnu flere smerter plus et grimt ar på halsen. Og jo, betændelsen var væk, så det havde han ikke behøvet. Men tilbage til mit ansigt hvor ringormen (eller hvad det nu er) bare ikke vil forsvinde ...

Jeg har nu gået til alm. læge og hudlæge konstant i 2 år, og mit hudproblem har nu bredt sig til kinderne. Hudlægen har ødelagt min smukke næse, da han skrabede noget hud af. Så nu har jeg fået en grim boksertud, som stadig er fyldt med sygdom. Jeg går til læge i et lægehus, hvor der er flere læger. Og i min evige jagt på en korrekt diagnose, har jeg prøvet dem alle. Den ene siger stapholokokker, den anden siger ringorm, den tredie siger eksem osv. osv. Så jeg tager turen forbi apoteket efter hver lægebesøg, og køber forkert medicin. Men hvad skal jeg gøre? Er der da ingen som kan hjælpe mig. Findes der virkelig ikke en læge, som kan stille en korrekt diagnose, eller bare en læge der er voksen nok til at sige; "jeg ved det ikke, og vil derfor guide dig videre til nogle specialister". Hvor længe skal jeg være forsøgsdyr i dette system?

Hilsen en spørger

Svar:

Kære Spørger,

Det var da en værre historie.

Hudlidelser kan være meget svære at diagnosticere korrekt, specielt, når man ikke har patienten siddende over for sig. Der rejser sig en del spørgsmål: fik du hudproblemerne efter en udlandstur? Har du husdyr eller omgang med dyr der kan have smittet dig med noget? Osv osv. Du skal tænke grundigt over, hvad der evt. kan have udløst dine problemer, så du kan hjælpe undersøgende læge på vej. De to lidelser du beskriver kan have sammenhæng, men kan da sagtens også være to selvstændige problemer.

Jeg vil umiddelbart foreslå, at du taler med din læge om en henvisning til en dermatologisk afdeling på et sygehus, hvor der typisk er bedre muligheder for diagnose og behandling af mere komplekse hudlidelser.

Med venlig hilsen

Flemming Andersen,

læge

Sidst opdateret: 25.01.2005
Annonce