Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor sveder min mand ekstremt meget om natten?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor,

Min mand har siden teenageårene lidt af at svede enormt meget om natten, mens han sover. Det er så meget, at sengetøj, dyne og madras er våde, og sengetøjet må skiftes næsten hver anden dag. Vi har prøvet at lægge mærke til, om det er i bestemte perioder, men der er tilsyneladende ingen sammenhæng med noget. Hans far har samme problem og har også haft det i alle disse år. Det er efterhånden blevet til et problem for ham, da han er ked af at være drivvåd om natten. Han har prøvet at sove med t-shirt, men det gør så bare den våd. Har du et svar på, hvad der kan være årsagen til at han sveder så meget? Han er 32, almindelig af højde og bygning. Spiser varieret kost og dyrker regelmæssig motion.

Hilsen en spørger

Svar:

Kære Spørger,

Nattesved er som regel udtryk for, at man enten selv producerer for meget varme f.ex. ved febersygdomme, eller at ens varmeregulering er ude af trit f.ex. ved mangel på kvindelige/mandlige kønshormoner og endelig ved en række medicinske sygdomme. Desuden ved man, at psykisk stress med søvnproblemer/mareridt kan give nattesved. Endelig kan svedproduktion fremkaldes som en bivirkning til en række medicinske produkter.

I din mands tilfælde, hvor det har været et problem hele livet igennem, kan der muligvis være tale om en arvelig tilstand (fra hans far) med varmereguleringsproblemer især om natten. Dette kan forsøges afhjulpet ved at såvel omgivelser (rumtemperatur, sengetøj) som påklædning bør være hensigtsmæssig, således at der skabes en balance imellem overfladetemperaturen og kroppens kernetemperatur som letter varmeafgivelsen om natten, uden der nødvendigvis skal ske en svedproduktion for at afgive overskudsvarmen fra kroppen. I din mands tilfælde mener jeg således ikke, at der er tale om nogen sygdom, men såfremt ovennævnte ikke hjælper bør din mand opsøge sin læge m.h.p. en undersøgelse og evt. en mulig medicinsk behandling. I øvrigt må det understreges, at enhver form for nyopstået uforklarlig nattesved bør give anledning til en henvendelse til egen læge.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen,

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 25.01.2005
Annonce