Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det farligt at ryge vandpibe?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor!

Jeg er en 20-årig pige som ryger vandpibe. Jeg har aldrig røget cigaretter.

Da jeg blev introduceret til vandpibe fik jeg at vide, at den var ufarlig. Når jeg læser artikler om vandpibe på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside, står der at indholdet i røgen i vandpibe er det samme som cigaretter. Men hvad med mængderne? Kræftens Bekæmpelse gør også meget ud af, at det er lettere for unge at begynde at ryge cigaretter, hvis de vender sig til røgen fra vandpibe.

Jeg ryger nogle gange vandpibe mange gange om dagen, og andre gange, ryger jeg ikke i flere uger. Jeg er altså ikke afhængig, og det kender jeg ingen, der er. Jeg har læst en artikel engang, hvor der stod at et sug på en cigaret var lig med 100 sug på en vandpibe.

Kan I hjælpe mig med at få afklaret dette? Jeg vil nemlig ikke bryde mig om, at ryge vandpibe, hvis det er ligeså farligt som cigaretter! (Jeg ryger i snit 1 vandpibe om dagen.)

Mvh Mette

Svar:

Kære Mette,

Mange børn og unge påbegynder ofte deres tobaksmisbrug med vandpiberygning, idet det tidligere blev anset for væsentligt mindre skadeligt end almindelig tobaksrygning (cigaretter m.v.). Det er væsentligt mindre ubehageligt at ryge vandpibe end cigaretter, idet vandpiberøgen har en lavere temperatur og ofte er der tilsat duftstoffer.

En række undersøgelser (www.cancer.dk/tobak) viser, at risiko for tobaksafledte kræftsygdomme og lungesygdomme m.v. ved vandpiberygning svarer til cigaretrygning og især læbekræft kan sættes i direkte forbindelse med vandpiberygning. Risiko for afhængighed (nikotin) er nøjagtig lige så stor ved vandpiberygning som ved cigaretrygning. Der findes en undersøgelse(ref. www.cancer.dk/tobak), hvor man fandt at 100 sug på en vandpibe gav samme mængde tjære som ved rygningen af een cigaret.

Konklusionen er således at vandpiberygning synes at være lige så farligt som cigaretrygning og bør undgås, idet det ligeledes kan være en nem optakt til en afhængighedsskabende cigaretrygning.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen,

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 25.01.2005
Annonce