Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min migræne er blevet værre, efter jeg er blevet gravid

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg er gravid i 22. uge med mit første barn. Jeg har haft migræne med aura dvs. ikke mestruationsbetinget siden jeg var 14 år, men ikke mere end 0-2 anfald om måneden, og sommetider er der gået flere måneder imellem.

Dette ændrede sig for 2 måneder siden, ca. 3 måneder inde i min graviditet. Da begyndte jeg at få meget hyppige anfald (mellem 1 og 6 om ugen), men de har også ændret karakter. De begynder med synsforstyrrelser i ca. ½ time, hvorefter de for det meste går i sig selv igen uden nævneværdig hovedpine. To gange har anfaldene dog varet ved i flere timer med efterfølgende hovedpine (stadig ikke så slem som normalt), føleforstyrrelser i den ene side af kroppen, tale- og tankeforstyrrelser, læseproblemer, lidt kvalme og generel utilpashed. Det virker som om, anfaldene accelererer og bliver oftere og oftere. Det er selvsagt meget hæmmende for min hverdag, at jeg så ofte bliver nødt til at afbryde, hvad jeg er i gang med og evt. tage hjem, fordi jeg intet kan se. Jeg er ved at blive sindssyg af ikke at vide, hvad der foregår med min krop.

Min læge har intet bud andet end hormoner, som han ikke kan gøre noget ved. -Jeg har fået taget blodprøver. Jeg håber sådan, I kan hjælpe!

Med venlig hilsen

En spørger.

Svar:

Kære spørger,

Det er ganske almindeligt, at man kan se ændringer i anfald og anfaldstyper af migræne ved hormonelle ændringer som i dit tilfælde, hvor du er gravid. Da de svære anfald, som du beskriver med timers varende hovedpine, halvsidige føleforstyrrelser i din krop, tale og synsproblemer er taget til i hyppighed, vil jeg foreslå, at du taler med din egen læge om at blive henvist snarest til en neurologisk speciallæge. Denne speciallæge kan foretage en række undersøgelser, der kan afsløre, om det er "normale" migrænevariationer. De nyere, men effektive migrænemidler bør man ikke anvende, når man er gravid, hvorfor anvendelse af almindelig smertestillende paracetamol (pamol) mindre end 2 gange om måneden er acceptabel.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen,

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 09.02.2005
Annonce