Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har jeg for meget luft i maven?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har et problem med rigtig meget luft i maven - oppustethed! Når jeg spiser bare en lille smule, bliver min mave meget oppustet, hvilket er ubehageligt. Det affødte problem af dette er naturligvis at luften skal ud, og det lugter meget ofte rigtigt fælt! Nu er jeg så heldig at have jobs ved siden af mit studie, hvor jeg kan gå og småprutte hele tiden, uden det generer nogen, men det kan jeg ikke rigtigt, når jeg er i skole og på besøg. Jeg får ofte rigtig ondt i maven efter bare en enkelt time, hvor jeg har 'holdt' mig! Jeg kommer naturligvis også af med luften i mit hjem, men min kæreste er efterhånden ved at være træt af den konstante stank der kommer ud af mig og har bedt mig om at søge lægehjælp - det vil jo være trist, hvis hun forlod mig pga. prutter!

-Hvad er det, der kan forårsage så megen luft i mave og tarm, og hvorfor lugter det så ualmindelig råddent?

-Hvad kan man evt. gøre ved mit problem?

Min kost er meget varieret, og jeg sørger for at få fibre igennem morgenmaden og rugbrød til frokost. Alt i alt synes jeg ikke min livsstil er meget anderledes end andres. Min kæreste, som i øvrigt spiser lig mig, har ingen luftproblemer.

Med venlig hilsen

En spørger

Svar:

Kære Spørger

Når dine prutter lugter så fælt, er de to mest sandsynlige årsager enten, at du spiser nogle fødevarer, som resulterer i lugten, eller også at du faktisk er lidt forstoppet. Fødevarer, som kan give den lugt, er æg og fødevarer, som indeholder æggeblommer. Det skyldes svovlforbindelserne i æg, som af bakterier i tyktarmen bliver til svovlholdige gasser, som er meget indelugtemde. Prøv at undgå æg, mayonaise og lignende fødevarer, og spis noget yogurt hver dag, f.eks. Gayo. Det kan ændre din tarmflora i en positiv retning. Undgå kaffe og for meget alkohol. Hvis du får tømt din tarm mere effektivt, nedsættes gasproduktionen i tyktarmen: Du kan måske drikke mere vand og gå nogle lange ture hver dag eller motionere.

Hjælper det ikke, er det nok fordi du har en irritabel tyktarm. Irritabel tyktarm er ofte ledsaget af en del luft i maven, trykkende fornemmelse og lindring af symptomerne ved afgang af luft og ved toiletbesøg. Mange får lindring ved rigeligt væskeindtag, rigelig motion og en fiberrig kost. Nogle patienter får dog forværring af symptomerne ved fiberindtag.

Det virker som om, din kost er relativ sund, varieret og fiberrig, men mere motion kunne måske hjælpe. Du bør ydermere sikre et rigelig væskeindtag, blot postevand - gerne 2 liter dagligt. Hjælper det ikke, skal du tale med din læge. Et effektivt afføringsmiddel vil afsløre, om det skyldes forstoppelse

Med Venlig hilsen

Arne Astrup

Læge og ernæringsekspert

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce