Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan slipper jeg af med dårlig ånde?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg lider af meget dårlig ånde. Den er værst om morgenen, når det er længe siden, jeg har spist. Efter et måltid forsvinder den dårlige ånde, men efter 1 time er den tilbage igen. Jeg har været hos tandlægen, som siger, at mine tænder ikke fejler noget. Jeg har ligeledes forsøgt at børste min tunge grundigt, men jeg har på fornemmelsen, at lugten kommer fra min mave. Hvad kan jeg gøre ved min dårlige ånde? -Den er meget generende, især for familien og arbejdskolleger.

Med venlig hilsen

En spørger

Svar:

Kære Spørger,

Dårlig ånde kan have en række årsager, hvoraf tandproblemer nok er den hyppigste. Her er tandbørstning og anvendelse af tandtråd gode redskaber til at komme af med lugten. Ens tandstatus kan også være problemet, hvorfor et tandlægebesøg altid er relevant. Halsproblemer fra mandler samt slimhindeproblemer i svælg, mundhule, bihuler og næse kan også være en årsag til dårlig ånde. En undersøgelse hos en øre-næse-hals-læge vil da være relevant. Endelig kan lidelser i spiserør og mavesæk give anledning til dårlig ånde. I dit tilfælde vil jeg foreslå, at du taler med din egen læge om en henvisning til en spiserørs/maveundersøgelse(kikkertundersøgelse), som er en enkel, og ikke særlig ubehagelig, ambulant undersøgelse. Ensidige spisevaner med hyppig tendens til opstød vil naturligvis også kunne give ”dårlig ånde”.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 24.02.2005
Annonce