Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan slipper jeg af med mine "tævepatter"?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg skriver til jer fordi at jeg har haft svært ved at finde information om min lidelse: Gynækonasti (tævepatter).

Jeg har siden at jeg var 16 år haft gynækonasti, jeg har altid håbet, at det ville gå væk, men det er det ikke. Jeg er blevet undersøgt af min egen læge, og han har sagt, at det både er fedt og brystvæv. Han fortalte mig, at jeg selv skulle betale for fjernelsen, fordi det offentlige ikke ville betale det.

Jeg har læst, at det oftest kommer pga. brug at visse steroider, hvilket jeg ikke har udsat min krop for.

Jeg har det bare dårligt med det, og jeg skammer mig ved at skulle vise min overkrop. Så hvorfor vil det offentlige ikke betale, ligesom man gør med dem, der har flyveører? Og hvorfor er der ikke noget mere fokus på dette tabulagte emne?

Hvad skal jeg gøre for at få dem fjernet?

På forhånd tak!

Hilsen en spørger

Svar:

Kære Spørger,

Gynækomasti betyder tilstedeværelse af ”kvindelige bryster” hos mænd, hvor der ses en øget mængde kirtelvæv samt fedt. Oftest har man ingen sikker forklaring på problemet udover at almindelig overvægt er en hyppig årsag, hvor brystforstørrelsen i væsentligt omfang består af fedt.

Som årsager til gynæcomasti kan nævnes: - hormonelle forstyrrelser med nedsat produktion af mandligt kønshormon eller en dominans/overproduktion af kvindeligt kønshormon(østrogen).

- anabole ”steroider” i forbindelse med ”bodybuilding”.

- medicinske sygdomme (stofskifte-leversygdomme-svulster m.v.)

- medicinske produkter(hormoner-vandrivende tabletter-hjertemedicin mfl.)

Det skal anføres, at udvikling af store bryster(dobbeltsidig eller ensidigt) er normalt hos mere end 1/3 af alle drenge i puberteten, men fortsætter en brystforstørrelse efter 17-18-års alderen bør man kontakte sin læge m.h.p. en vurdering.

I dit tilfælde, hvor du er undersøgt af din læge herunder formentlig også hormonelt udredt(blodprøver m.v.)vil jeg foreslå en regelmæssig fysisk træning samt en sund alsidig kost igennem en periode på minimum ½ år før du overvejer et kirurgisk indgreb. Din vægt/højde skønner jeg at være indenfor normalområdet.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 24.02.2005
Annonce