Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er pillerne citaham og tramadol farlige at tage samtidigt?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg får 20 mg citaham og 2 x 25 mg risolid dagligt mod depression. I en periode på ca. 2 mdr har jeg derudover faet 400 mg tramadol dagligt mod rygsmerter sammen med citaham. Jeg har i lang haft det alment dårligt. Det er nu 14 dage siden jeg sidst fik tramadol, men jeg vil høre om min tistand kan skyldes denne pillesammensætning af citaham og tramadol?

Jeg har nemlig idag læst indlægssedlen i citaham, der beskriver at man ikke bør tage de 2 piller sammen.

På forhånd tak!

Med venlig hilsen

En spørger.

Svar:

Kære spørger,

Tramadol er et syntetisk fremstillet morfinprodukt, som dog har en svagere virkning og færre bivirkninger end morfin. Bivirkningerne er især kvalme, træthed og svimmelhed, som vil forstærkes ved samtidig indtagelse af citaham, men også ved indtagelse af andre psykofarmaka som risolid. Indtagelse af alkohol og sovemidler vil ligeledes forstærke tramadols bivirkninger. Endelig er der en teoretisk risiko for en forstærket antidepressiv effekt af citaham. Det skal endvidere anføres, at der ved fast brug af tramadol er en risiko for tilvænning og misbrug, som dog er lavere end almindelige morfinprodukter. En dosering, som i dit tilfælde på 400 mg må betegnes som en høj daglig dosering. Brug af tramadol bør kun ske under tæt lægekontrol.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce