Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad skal jeg spise før en fysisk præstation?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg skal til en vigtig fysisk eksamen om tre uger nemlig midt i marts. Jeg vil i den forbindelse gerne vide, hvad og hvordan jeg skal spise i ugerne og dagene op til for at forberede mig bedst. Eksamen består af en meget hård forhindringsbane af et kvarters varighed, efterfulgt af et kvarters pause og så en halv times hård fysisk udfoldelse.

Jeg håber, I kan være behjælpelige med spørgsmålet.

Med Venlig hilsen D

Svar:

Kære D,

Den optimale ydelse og præstation fås ved at indtage en kost hvor 60-65 % af energien kommer fra kulhydrat, 10-15 procent fra protein, og 20-25 procent fra fedt. Tre-fire timer før du skal gøre præstationen, kan du spise et relativt stort kulhydratmåltid svarende til 250 gram kulhydrat. Det fylder dine glykogendepoter i lever og muskler op og giver den optimale præstation.

Du kan evt. læse mere om emnet, og se en kostplan i kapitlet "Kost og motion" skrevet af Anne Raben, Jørgen Helge, og Michael Kjær i "Menneskets Ernæring" fra 2005, Munksgaards forlag.

Med venlig hilsen

Arne Astrup

Læge og ernæringsekspert

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce