Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kurerer jeg min mands snorken?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg skriver til jer fordi jeg har et problem med min mands snorken. Jeg har læst det svar, der før er givet omkring snorken, men vores tilfælde er ikke så voldsomt. Min mand snorker, men det er ikke så "huset ryster" - alligevel, odelægger det min nattesøvn, for jeg kan ikke bruge ørepropper.

Jeg har vist engang hørt om et plaster man kan få til næsen - er det rigtigt, at der findes sådan et, virker det, hvor får man det henne? Er der ellers nogle muligheder for sådan en "medium snorker"?

På forhånd Tak!

Venlig Hilsen S.

Svar:

Kære S,

Du anfører, at din mand er en ”medium snorker”, men jeg må henvise til en tidligere besvarelse omkring en mulig såkaldt ”søvnapnø sygdom”, idet en snorken ikke behøver at være særlig voldsom for at kunne fremkalde pauser i vejrtrækningen, såkaldt apnø, og dermed give risiko for hjerte-kar komplikationer. Men der er en række muligheder for at reducere en snorken:

- Vægttab (ved overvægt).

- Undgå alkohol især ved sovetid og om aftenen.

- Undgå tobaksrygning (Snorken dobbelt så hyppigt blandt rygere)

- Undgå at ligge og sove på ryggen.

- Undgå sovemidler/beroligende midler og anabole steroider.

Endelig kan man anvende en lille ”tandskinne” eller ”snorkeskinne” som trækker underkæben ca. 3mm frem og dermed øger passagen bagtil bag tungeroden. Prøv at søge på nettet under ”snorken” og der vil blive henvist til et firma. I din mands tilfælde bør han undersøges af en øre-næse-halslæge med henblik på primært de mekaniske forhold i næsesvælgrummet.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 30.11.-0001




Annonce