Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min mave er forstoppet og fyldt med luft.

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg er en ung pige på 21 år, der har problemer med maven. Jeg har meget hård afførring og har derved svært ved at komme af med det, der kan gå flere dage imellem toilet besøg! Min mave føles oppustet men ikke øm.

Jeg har meget luft i maven, der ikke er til at holde tilbage, og det har midlest talt en forfærdelig lugt! Jeg har prøvet et middel der hedder "Agiolax" men uden held, og "Dida", et naturmiddel, som hjalp i det forløb, hvor jeg tog pillerne, men derefter var problemet det samme.

Jeg træner i et motionscenter to til tre gange om ugen og spiser en nogenlunde normal kost. Jeg er nok ikke god nok til at drikke tilstrækkeligt i løbet af dagen, men jeg prøver. Problemet har stået på igennem længere tid, mindst et år. Jeg har været indlagt på grund af frygt for blindtarmsbetændelse, men dette blev slået af vejen. Jeg håber, I kan hjælpe mig.

På forhånd tak!

Med venlig hilsen en spørger

Svar:

Kære Spørger,

Dit største problem er nok, at du ikke spiser en kost, som er tilstrækkelig rig på fiber, fuldkorn og slagger. Du skal også op på at drikke mere væske - prøv at sætte to liter postevand eller mineralvand i køleskabet hver aften, og have som mål, at det hele skal drikkes næste dag. Udover den fiberrige kost og det rigelige væskeindtag nævner jeg her nogle råd i vilkårlig rækkefølge:

  • Rugbrød indeholdende hørfrø.

  • Fem svesker hver morgen der har stået i blød natten over.

  • En portion Gaio morgen og aften som en del af den anbefalede mælkemængde.

  • Spis kartofler hyppigere end du spiser ris og pasta.

  • Drik evt. noget mere almindelig postevand som væskeindtag.

I øvrigt kan du læse mere om forstoppelse her .

Med venlig hilsen

Arne Astrup

Læge og ernæringsekspert

Sidst opdateret: 14.03.2005
Annonce