Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg er steriliseret - kan jeg få genåbnet mine sædledere og få flere børn?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har været steriliseret i fem år, og jeg mistede min kone for tre år siden på grund af kræft. Nu har jeg så fundet lykken igen, og min nye kæreste snakker om, at det ville være dejligt, hvis vi også kunne få nogle fælles børn. Jeg har tre i forvejen, og hun elsker dem meget meget højt. Men jeg kunne også godt tænke mig, at vi fik børn sammen.

Så mit spørgsmål er: Kan jeg få repareret det igen så det kan lade sig gøre at vi får fælles børn?

Hvis ja, er det så 100 procent i orden igen, eller hvor stor er chancen for, at det ikke virker? Kan man eventuelt hente sædcellerne i mine testikler og inseminere hende? Jeg håber på et svar og takker på forhånd.

Med venlig hilsen C

Svar:

Kære C,

Hvis man ønsker at få åbnet sin sædleder igen efter en sterilisation, drejer det sig om et lille indgreb, der normalt kan foretages i lokalbedøvelse. I ca. 90 procent af tilfældene lykkes det at få genåbnet sædlederne.

Når man er blevet steriliseret udvikler ca. 80 procent af alle mænd såkaldte antistoffer mod egne sædceller, hvilket svækker sædcellernes egenskaber i forbindelse med befrugtning. Efter operation skal man normalt aflevere en sædprøve til undersøgelse. Men alt i alt vil omkring halvdelen kunne blive fædre uden problemer efter en vellykket ny åbning af sædlederne.

Det er korrekt, at man ved en reduceret sædmængde eller sædkvalitetet, samt efter en ikke vellykket operation, kan få en vurdering af, om det er muligt at udtage sædceller direkte fra testiklerne og derefter foretage en insemination. Jeg vil foreslå, at du kontakter din egen læge med henblik på en nærmere drøftelse og evt. henvisning til en specialafdeling eller specialklinik.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 17.03.2005
Annonce