Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg tror, min kæreste og jeg har kønsvorter.

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har lige opdaget nogle knopper mellem anus og skeden. Jeg er ret sikker på, at det er kønsvorter og skal til undersøgelse i løbet af ugen. Men jeg har lige et par spørgsmål inden da. Hvordan kommer undersøgelsen til at forløbe? Jeg har læst, at kønsvorter kan medføre livmoderhalskræft. Jeg bløder ofte under samleje - kan det have nogen sammenhæng?

En anden ting: Min kæreste er meget imod at få en undersøgelse. Men eftersom vi har haft ubeskyttet samleje, synes jeg det er vigtigt, at han får det gjort. Han vil gerne vide, om der er andre muligheder end at få stukket en vatpind op under forhuden når man skal undersøges for kønssygdomme. Er en blodprøve nok? Skal han i behandling selvom der ikke er noget at se?

Med venlig hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger,

Skal vi tage din kæreste først: Hvis der ikke er nogen kønsvorter at se, kan lægen ikke gøre mere for at afsløre kønsvorter hos ham. Men kønsvortevirus kan godt sidde og gemme sig i hud og slimhinder og først dukke op som vorter på et senere tidspunkt. Det med vatpinden, som føres ind i nederste del af urinrøret, har til formål at pode for bakterier af typen klamydia, hvilket kan være en god ide at få gjort, hvis man har mistanke om kønssygdom i almindelighed - men det har altså ikke noget med kønsvorteundersøgelse at gøre. En blodprøve kan ikke bruges. Og han skal selvfølgelig ikke have nogen behandling, hvis han ikke fejler noget.

Med hensyn til dig, så er undersøgelsen hos lægen blot en ganske almindelig gynækologisk undersøgelse. Hvis det er kønsvorter, kan behandlingen være pensling med podofyllin. Det er vigtigt at retningslinierne for pensling overholdes, for ellers kan det gøre mere skade end gavn. Hvis vorterne er små og stilkede, kan lægen simpelthen klippe dem af - og det mærkes næsten ikke. Ved den gynækologiske undersøgelse kikker lægen også på skedevæggene og livmodermunden for at se om der er flere kønsvorter.

Du fortæller, at du bløder under samleje. Måske vil lægen foreslå yderligere undersøgelse hos gynækolog for at finde årsagen til blødningen. Du har ret i, at blødning kan være et tegn på noget ondartet, men risikoen for at noget sådant er galt med dig er meget lille - så det skal du have hjælp til at få ud af hovedet. Det er også rigtigt, at der for visse kønsvortevirus (ikke nødvendigvis dine vorter) kan være en sammenhæng med udvikling af livmoderhalskræft. Men tænk på, at kønsvorter er meget almindelige mens kræft i livmoderhalsen er meget sjælden.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 31.03.2005
Annonce