Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min 8-årige søn tisser jævnligt i bukserne

Spørgsmål:

Kære NetDoktor

Jeg har en søn på 8 år, der tisser i bukserne om dagen. Ikke altid meget, men nok til at underbukserne bliver våde. Han opdager det stort set aldrig, før han er på toilettet. Han har aldrig uheld om natten og har ikke haft problemet siden han blev blefri som 5-årig. Det virker som om, det altid går helt galt ved større anstrengelser, og at han i det daglige ikke kan koncentrere sig om det, men burde han ikke kunne mærke det? I det mindste mærke at bukserne er våde?

Vi minder ham ca. hver 3.-4. time om, at han skal på toilettet og har også arrangeret at det bliver gjort i skolen, men alligevel går det galt en gang imellem. Kan der gøres noget ved det? Målet er i første omgang, at han selv skal kunne klare i hvert fald skoletiden selv. Men han skal jo med tiden blive helt selvhjulpen.

Vi skælder ham ikke ud, når han har tisset i bukserne - jeg mener ikke, det vil gavne, da han i forvejen er ked af det. Han har mere brug for et knus end sure miner. Men vi snakker om det, og ved godt, at det er et problem. "Det kommer bare", som han siger. Jeg har engang hørt ordene "koncentrationbesværet inkontinens" Hvad er det? Og hvordan kan vi hjælpe vores søn til at kontrollere sin vandladning?

Med venlig hilsen en bekymret mor

Svar:

Kære bekymrede mor

Din søn blev angivelig ”renlig” som 5 årig, men har herefter fortsat problemer om dagen, hvor han ikke bemærker, at der kommer urin i underbukserne. Hos børn optræder der ofte en form for ufrivillig vandladning, som karakteriseres ved, at man undertrykker signalet om vandladning når blæren er fyldt op, og blæren derfor løber over hvorefter man tisser i bukserne. En sådan dårlig vane med at undertrykke signalet om blæretøming kan give de problemer, som din søn har. Behandlingen er et fast blæretømingsskema (vandladning med faste intervaller), hvor han igen får sin koncentration rettet mod signalet fra blæren om tømning.

Det er naturligvis væsentligt, at man først og fremmest får undersøgt din søns urin for æggehvidestoffer, blod og sukker, samt får foretaget mikroscopi og dyrkning af urinen for at udelukke andre årsager til den ufrivillige vandladning som f.eks blæreinfektioner, nyrelidelser, sukkersyge m.v. Dette er meget simple undersøgelser som din egen læge nemt kan udføre i sin klinik.

Børn kan dog ligesom voksne have andre former for ufrivillig vandladning:

1) Stress inkontinens: Ufrivillig vandladning ved fysiske aktiviteter, skyldes oftest svag bækkenbund.

2)Urge inkontinens: Abnorm pludselig vandladningstrang som kan give en ufrivillig vandladning. Kan skyldes en overaktiv blære.

Såfremt ovenstående simple vejledning ikke giver effekt inden for kort tid (uger) bør din søn undersøges yderligere via jeres egen læge.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 19.04.2005
Annonce