Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er jeg allergisk overfor alkohol?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Det lyder måske som en joke, men jeg tror, at jeg er blevet allergisk overfor alkohol. Jeg vil gerne have jeres vurdering. Jeg har altid nydt alkohol. Jeg drikker mig af og til fuld til fester men sjældent så meget, at jeg bliver syg af det. Ellers tager jeg bare en stille øl sammen med venner. Mit gennemsnitlige indtag er vel 3-5 genstande om ugen.

Men nu er jeg begyndt at reagere kraftigt på at drikke. Bare to genstande en aften kan give mig tømmermænd, og de begynder ofte allerede nogle få timer efter indtagelse. Min hud reagerer med røde flammer op af halsen (som hvis jeg deltog i en hæftig diskussion) og jeg får røde knopper i nederste del af ansigtet. Det er ikke særligt flatterende, og den efterfølgende hovedpine med migrænetendenser er træls. Så jeg er næsten holdt op med at drikke alkohol, og i hvert fald aldrig mere end et par genstande. Men det er ærgerligt i festligt lag.

På et tidspunkt troede jeg, at det var rødvin, jeg ikke kunne tåle, men jeg synes ikke længere at det er en bestemt drik. Nogle gange er to slurke hvidvin nok til hudreaktionen. I går til en konfirmation fik jeg 2 glas hvidvin og reagerede med flammerødmen, knopper og tømmermænd for alle pengene. Det er da ikke normalt? Har I hørt om alkohol-allergi?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

En egentlig allergi overfor alkohol er mig bekendt yderst sjælden, hvorimod mange typer af alkoholiske drikke indeholder histamin, som kan udløse allergiske reaktioner med blussende evt. kløende udslæt/nældefeberudbrud. Det er især de koncentrerede alkoholiske drikke som whisky-cognac der giver problemer, men mange typer af vin indeholder en række tilsætningsstoffer og konserveringsmidler som også kan give anledning til allergiske reaktioner.

En intolerans overfor alkohol ses desuden ved en række sygdomme som hjernelidelser, f.eks. malersyndrom-hjernerystelse eller følger heraf, samt ved leversygdomme. Endelig kan alkoholintolerans ses ved indtagelse af medicin eksempelvis visse tabletter mod sukkersyge, og tabletter mod underlivsinfektioner, metronidazol. Endelig bør man være opmærksom på, at de mange produkter indenfor naturmedicinen også kan give anledning til nedsat tolerance overfor alkohol.

Jeg håber vi har hjulpet dig lidt nærmere til et svar på dit problem.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 02.05.2005
Annonce