Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg er gravid, og der er lussingesyge i børnehaven.

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Der er et udbrud aflussingesyge i min datters børnehave. Det er blevet vist ved en blodprøve, at jeg ikke har haft sygdommen, og jeg er i øjeblikket i 26. uge af min anden graviditet. Hvordan skal jeg forholde mig? Min mand er kun hjemme i weekenderne!

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære Spørger,

Du er bestemt ikke den eneste med spørgsmål om lussingesyge. Lussingesyge (erythema infectiosum/”5. børnesygdom”) forårsages af et virus, parvovirus B19, som er meget udbredt, og som hos mindreårige børn på børnehave-stadiet giver anledning til let feber og typisk udslæt på begge kinder. Sygdomsforløbet hos voksne er ofte meget mildt uden særlige symptomer og ca. 2/3 af alle voksne har haft infektionen, som giver fuld immunitet således, at man ikke får sygdommen igen.

Såfremt dit barn får sygdommen har du ca. 50% risiko for at blive smittet og ved udbrud på institutioner er risikoen ca. 25%. Gravide der smittes med sygdommen vil i ca. 25% af tilfældene overføre infektionen til fostret der i ca. 10% af tilfældene udvikler alvorlig blodmangel, idet knoglemarven rammes af virusinfektionen med ophobning af vædske hos fostret med risiko for fosterdød. Der er ikke konstateret misdannelser som følge af infektionen.

I dit tilfælde har du fået foretaget en blodprøve der viser, at du ikke har haft sygdommen, og du er daglig udsat for smitte i dit barns børnehave, hvor der angiveligt er konstateret ”lussingesyge”. Du oplyser, at du ikke kan få andre til at hente og bringe dit barn til børnehaven. Mit råd til dig vil være, at du ca. hver 2.-3. uge får foretaget en blodprøve, indtil der er gået 6 uger efter sidste sygdomstilfælde i børnehaven. Såfremt blodprøven skulle blive ”positiv”, vil du blive henvist til sygehus, idet man er i stand til at konstatere om fostret er inficeret. Såfremt fostret udvikler blodmangel kan man i nogle tilfælde give blodtransfusioner til fostret og således bevare en normal graviditet.

Perioden på de 6 uger er det krav arbejdstilsynet stiller til gravide, som ikke har haft lussingesyge, ansat i børneinstitutioner med udbrud af lussingesyge. Den gravide ansatte skal således holdes sygemeldt fra det tidspunkt, hvor man konstaterer udbruddet og 6 uger efter sidste virusudbrud.

Såfremt du ønsker yderligere oplysninger generelt om lussingesyge kan jeg henvise til www.netdoktor.dk.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 16.05.2005
Annonce