Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan slipper man af med hæmorroider?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Min datter er to gange i dette forår blevet behandlet for hæmorroider. Første gang var en akut operation, og næste gang blev der foretaget en afsnøring af hæmorroiden. Hun har stadig en udvendig hæmorroide. Jeg har hørt omtalt, at der findes en stikpille, som kan få hæmorriden til at gå i sig selv, men jeg kender ikke navnet på denne medicin.

Kan du anbefale en bestemt form for medicin?

Er der udover fiberrig kost andre gode råd til forebyggelse?

Med venlig hilsen A J

Svar:

Kære A J,

Hæmorider opstår sædvanligvis i forbindelse med forstoppelse eller blot træg mave igennem længere tid. De forårsages af en udposning af venerne (svarende til åreknuder ) omkring endetarmsåbingen. I sjældnere tilfælde kan de også være sekundære til anden medicinsk og kirurgisk sygdom, for eksempel leversygdom eller svulster.

Behandlingen kan bestå af specielle stikpiller/salve, som fås hos din læge, og som kan få hæmoriderne til at skrumpe. Det er samtidigt meget vigtigt at få afføringen gjort lind med rigelig væskeindtag (vand), fiberrig alsidig kost, gode wc vaner med regelmæssighed og god tid til toiletbesøg. Endelig vil rigelig regelmæssig motion fremme tarmfunktionen.

Hvis man selv har mistanke om hæmorider for eksempel frembuling eller blødning, bør man altid kontakte sin læge og få lavet en undersøgelse, der kan bekræfte, at det drejer sig om hæmorider. Egen læge vil da kunne foreslå en behandling.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 24.05.2005
Annonce