Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min mand kan ikke få børn, er donor-sæd en mulighed?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg vil gerne høre, hvad mulighederne er for at opnå graviditet, når min partner ikke er i stand til at få børn på normal vis. Han har nemlig haft testikelkræft. Jeg har ikke selv nogen problemer med at blive gravid. Kan jeg evt. få donor-sæd sat op ved hjælp?

Med venlig hilsen A

Svar:

Kære A,

Hvis jeg skal besvare dit spørgsmål generelt, så er der mulighed for at ægtepar og samlevende par såvel i privat som offentligt regi kan få hjælp til at få et barn ved donor-insemination. Du fortæller, at du ikke har problemer med at blive gravid, men du fortæller også, at du er 38 år gammel. Din partner har været syg, men er nu rask igen. Jeg går ud fra, at I har talt godt og grundigt om jeres fælles ønske, og at han er indstillet på at acceptere, at han juridisk set med ret og pligt er far til barnet, hvis du bliver gravid.

Hvis jeres fælles ønske er at få et barn sammen, skal I tale med jeres læge om henvisning til en speciallæge eller en klinik for barnløshed. I skal begge to undersøges, og I skal snakke med lægerne om den forestående behandlings indhold og omfang. Først derefter kan der indgås en aftale om insemination med donorsæd. Inseminationen med donorsæd foregår hos speciallægen eller på klinikken.

Donorsæd har været frosset ned. Donor er undersøgt og fundet rask. En lille sædportion anbringes i forbindelse med en almindelig gynækologisk undersøgelse gennem et tyndt plastkateter i livmoderhulen på det forventede tidspunkt for ægløsning. Under optimale forhold er chancen for graviditet på højde med naturlig befrugtning.

Jeg kan ikke på det foreliggende afgøre, om man vil kunne tilbyde jer donor-insemination.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 10.06.2005
Annonce