Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kan min alvorlige psoriasis behandles?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har haft psoriasis de sidste 8 år, siden min første graviditet. Det har været forsvundet helt 2 gange, ica 6 mdr. pr gang. Jeg har det i hovedet, i hovedbunden, i og omkring begge ører, under neglene på fingre og tæer og mange steder på kroppen. Jeg har således små pletter i hovedet, på armene, ryggen og i skridtet. På benet er en plet på størrelse med et krus, og derudover har jeg en stor plet som fylder hele den ene side af maven og ryggen.

Jeg døjer meget med, at huden revner så let som ingenting, og dette er meget smertefuldt. Lige meget hvad jeg smører udslettet i, er det altid tørt og gør ondt og det klør konstant. Når jeg har været i bad er det specielt slemt og medfører at jeg ikke kan bevæge mig særlig meget de næste mange timer. Desuden gør smerterne også, at jeg har meget svært ved at sove.

Hvad kan jeg gøre for at få en bedre hverdag uden så mange smerter? Er der nogle læger du kan anbefale? Min sygdom er virkelig et stort problem for mig da jeg også har problemer med at udføre mit arbejde på grund af min psoriasis. Er der noget medicin du kan anbefale?

Jeg er virkelig desperat, og håber at høre fra dig.

Med venlig hilsen L

Svar:

Kære L,

Som du beskriver din sygdom, er jeg ikke i tvivl om, at du lider af en svær, udbredt og invaliderende psoriasis, som er ødelæggende for din livskvalitet. Men du har ikke fortalt mig om, hvor længe den nuværende tilstand har varet og heller ikke, om du får nogen som helst reel behandling for tiden, og om du har været hos en hudlæge for nyligt. Brevet antyder, at det sidstnævnte ikke er tilfældet, for enhver hudlæge skulle på den ene eller anden måde kunne bedre din tilstand.

Du spørger om hvad du kan gøre. Hvis du mod forventning allerede er hos en hudlæge, må du sige til vedkommende, at du er utilfreds med behandlingen og forlange at blive henvist til en af hudafdelingerne. Der vil i nogle tilfælde være lang ventetid, men også for de svære hudsygdomme giver sygehuset en ”ventetidsgaranti”, så der vil være mulighed for at klage, hvorefter amtet er forpligtet til at finde frem til en alternativ konsultation.

Har du ikke været hos en hudlæge, må du hurtigst muligt bede din læge om at henvise dig til en sådan. Der kan også være lang ventetid, men er det tilfældet, må du bede din læge om at hjælpe dig ved at kontakte hudlægen telefonisk for at få tiden rykket frem. Det plejer at lykkes. Jeg har ikke mulighed for at anbefale dig en speciel hudlæge.

Indtil du er kommet videre, må din egen læge kunne lindre situationen ved at ordinere hormoncreme, en svagere creme til ansigt og hudfolder (gr.II-styrke) og en kraftigere (gr.III-styrke) til krop, arme og ben. Til hårbunden kan benyttes en tilsvarende gel eller opløsning (gr.III-styrke). Der er også mulighed for at bruge et præparat med en ”syntetisk D-vitamin-analog”, Daivonex. Den egner sig dog ikke så godt til ansigt og hudfolder og kræver smøring to gange dagligt.

Mange hudlæger vil kunne hjælpe dig med forskellige lysbehandlinger. Hvis lysbehandlingen af forskellige grunde ikke passer til din situation eller ikke hjælper tilstrækkeligt, vil du kunne tilbydes tabletbehandlinger. De nu klassiske midler hedder methotrexate, sandimmun og neotigason. Disse behandlinger kræver alle kontrol med blodprøver for at sikre mod uhensigstmæssige bivirkninger; men brugen af tabletbehandlingerne har i betydelig grad medvirket til at øge livskvaliteten hos patienter, som har svær sygdom.

Det er lægens opgave at hjælpe patienten med valg af præparat og afvejning af den gavnlige virkning over for mulige bivirkninger. På universitetsklinikkerne anvendes i dag også de nye, meget dyre biogene stoffer; men der kræves i almindelighed, at man først har prøvet de ”klassiske præparater” med manglende virkning. Endelig er der muligheder for at sende patienter med svær psoriasis på såkaldt klimabehandling, eksempelvis til det døde hav eller til Island. En sådan kur varer 4 uger, men kan føre til mange måneders kraftig bedring.

Afslutningsvis: Vi kan ikke helbrede psoriasis; men vi kan altid bedre den.

Med venlig hilsen

Hugh Zachariae

Specialist i hudsygdomme.

Sidst opdateret: 28.06.2005
Annonce