Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er et forstørret hjerte?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

I forbindelse med en lungebetændelse, har jeg fået taget et røntgenbillede af mine lunger og hjerte. Billedet viser at jeg har et forstørret hjerte. Hvad menes der med at hjertet er forstørret, og hvilken betydning vil det få i dagligdagen for mig?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære Spørger,

Når man tager et røntgenbillede af lungerne får man oplysninger om lungerne, brysthulen samt hjertet. Man måler altid bredden af brystkassen og sammenligner denne bredde med bredden af hjertet, og dermed kan man hos den enkelte person konstatere, om hjertet er forstørret.

Et forstørret hjerte kan skyldes en isoleret forstørrelse af muskulaturen i venstre hjertehalvdel. Dette ses f.eks, hvis man har forhøjet blodtryk samt ved forskellige hjertesygdomme, bl.a. hjerteklaplidelser. Derudover kan et forstørret hjerte være forårsaget af en forstørrelse af højre hjertehalvdels muskulatur ved specielt lungesygdomme og nogle hjertesygdomme. En ensartet forstørrelse af begge hjertehalvdele ses ved forskellige hjertesygdomme og medicinske sygdomme, herunder også tilstande med overvægt, hvor hjertets pumpefunktion er overbelastet. Endeligt vil et sportstrænet hjerte ofte fremtræde som forstørret.

Jeg kan ikke udfra dine oplysninger, fortælle dig sikkert hvorfor du har udvilket et forstørret hjerte. Det kan skyldes følger efter en svær lungeinfektion. Du har anført din vægt og højde, hvoraf det klart fremgår, at din vægt er forhøjet, og overvægten kan også have medvirket til at give dig et stort hjerte. Jeg vil foreslå, at du taler med din læge for at få en nærmere afklaring og behandling.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 28.06.2005
Annonce