OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Netdoktor,
Mit spørgsmål handler ikke om en sygdom, men derimod om mikrobølgeovns-mad. Jeg har gentagne gange haft en diskusion med min far, der påstår, at mine børn bliver fede og usunde, når jeg opvarmer deres mad i mikroovnen. Det drejer sig om frosne grøntsager, modermælkserstatning, gårsdagens spaghettisovs og lignende madvarer.
Som argument bruger min far følgende udsagn: "Jeg kan tydeligt smage, når en ret er blevet opvarmet i en mikrobølgeovn! Man kan smage, at kødets struktur bliver totalt smadret, og de sunde ting i maden som vitaminer og mineraler ødelægges ".
Ødelægger mikroovnens stråler maden?
Med venlig hilsen R
Kære R,
Det er ikke korrekt, at maden ernæringsmæssigt bliver ødelagt af opvarmning i mikrobølgeovn, og dine børn bliver absolut ikke federe af at spise mad opvarmet i mikroovn.
Opvarmningen i mikrobølgeovn er i mange henseender mere skånsom end opvarmning i gryde eller ovn. Men alle former for opvarmning har indflydelse på næringsstofferne. Visse vitaminer nedbrydes, mens andre næringsstoffer bliver mere tilgængelige for udnyttelse i kroppen.
Du kan roligt forsætte din anvendelse af mikrobølgeovn.
Med venlig hilsen
Arne Astrup,
Head Professor, MD, Dr.Med.Sci.
Ernæringsekspert.
Sidst opdateret: 08.08.2005