Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hjælp - hvordan har min kæreste og jeg fået klamydia?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har læst alt jeres materiale om klamydia, men jeg håber stadigvæk I kan hjælpe mig. Min kæreste og jeg har begge netop fået konstateret klamydia. Vores problem - eller rettere mit - er, at vi begge blev testet i starten af vores forhold og begge tests var dengang negative. Jeg ved, at jeg ikke har været sammen med andre, og han påstår hårdnakket at han heller ikke har.

Mit spørgsmål lyder nu på:

1) kan klamydia smitte andre veje end seksuelt? - Jeg ved godt, at det primært er sex, som overfører sygdommen men er der OVERHOVEDET andre muligheder? Er der andre smitteveje, som er kendt?

2) Jeg er klar over at den første test kan være fejlagtig, men hvad er chancerne?

Jeg håber, I kan hjælpe mig, for jeg er desværre på vej ud af det bedste forhold jeg nogensinde har haft.

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære Spørger,

Andre smitteveje end kontaktsmitte via seksuel kontakt er mig bekendt fortsat ikke beskrevet. Så jeg tror ikke, at dette kan være grunden til, at du og din kæreste har fået klamydia.

Med hensyn til undersøgelsesmetoder og usikkerheder i resultaterne:

Normalt undersøges mænd for klamydia med en podepind, der skal op i urinrøret, hvilket er en ubehagelig undersøgelse, som meget let kan medføre, at der ikke er nok materiale til at dyrke for klamydia, Derfor kan et negativt resultat hos en mand, som har klamydia relativt nemt optræde ved denne undersøgelse.

Hos kvinder stilles diagnosen ved en podning fra livmoderhalsen samt en podning fra urinrøret, som også er ubehageligt for kvinden. Risikoen for et negativt resultat hos en smittet er alt i alt mindre end hos manden.

Der har været gennemført en række nye testmetoder, hvor man udfra en urinprøve kan stille diagnosen med en god sikkerhed. Statens Seruminstitut oplyser idag, at den sikreste måde at stille diagnosen på hos manden er på en urinprøve (taget i første del af vandladningen) og sende denne til Statens Seruminstitut. Ligeledes for kvinden kan man indsende samme type urinprøve samt en podning fra livmoderhalskanalen.

Det er altså muligt, at du eller din kæreste er blevet testet negative for klamydia første gang i blev testet, selvom en af jer var smittet allerede dengang. Om det er det, som er sket, kan jeg ikke afgøre. I må finde ud af, om I har tillid nok til hinanden til at stole på, at I ikke har haft sex med andre, imens I har været kærester.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 15.08.2005
Annonce