Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg vil være sund og rask igen efter min spiseforstyrrelse

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg har i 2 år lidt af spiseforstyrrelse. Først anorexi og i det sidste år bulimi. Jeg har det sidste år brugt afføringspiller i enorme mængder (Perilax - 80 stk. daglig), og kaster op dagligt, op til 5 gange på en dag. Jeg har længe prøvet at stoppe, og nu tror jeg tiden er inde til at det ekstreme skal ske. Jeg har prøvet nedtrapning på pillerne, og det dur simpelthen ikke. Derfor er jeg idag stoppet brat! Jeg vil gerne sige undskyld til min krop, for at jeg har været så ond. Det vil jeg gøre med en slags kur. Mine mål er at få noget nærring til min krop via sund kost.

Jeg vil gerne bede om nogle råd til hvad jeg skal have i min kostplan? Jeg er rædselslagen for at spise kulhydrater, kan dog spise frugt - men kun lidt. Jeg vil gerne spise proteiner som lyst kød og fedtfattig ost, og grøntsager er også helt fint. Men hvilke er gode for mig? Fedt skal jeg bare ikke have noget af! Mit spørgsmål er egentlig hvad er godt at spise hvis man vil undgå oppustet mave og hvad hjælper mit afføringssystem igang uden piller?

Og så til motion!: Hvordan skal jeg motionere? Jeg kan godt lide gåture, cykle og svømning, men hader faktisk hård motion. Er det godt at drikke meget vand, jeg har hørt det skyller vitaminer ud? Hvor meget skal jeg drikke? Og hvor mange gange skal jeg spise dagligt, og hvornår? Jeg kan ikke lide at spise meget af gangen. Skal jeg tage nogle tilskud?

Håber i vil hjælpe mig. Jeg vil så gerne være sund og rask igen.

Med venlig hilsen D.

Svar:

Kære D

Du stiller 5 spørgsmål, og jeg lægger mærke til, at du slutteligt anfører, at du gerne vil være sund og rask igen. Hvis du vil være sund og rask skal du øjeblikkeligt ophøre med at tage Perilax – 80 tabletter om dagen er alt for mange. Derudover skal du spise sundt, groft og varieret, hvilket betyder, at du udover frugt og grøntsager, også skal spise kulhydrater og fedt, idet disse indgår som en naturlig del af alle kostplaner. Anbefalinger om fordelingen mellem protein, kulhydrat og fedt kan man læse om på diverse hjemmesider og i kogebøger. Se f.eks. Fødevarestyrelsens www.altomkost.dk.

Det at have bulimi, betyder flere ugentlige spiseanfald med spisetrang og forsøg på at modvirke den vægtøgning medfølger ved spiseandfaldene. Dette gøres ved enten opkastning, faste eller anvendelse af afføringspiller eller vanddrivende medicin. Derudover har bulimikeren en forvrænget opfattelse af egen krop, med overdreven angst for at være eller blive overvægtig. For at blive din spiseforstyrrelse kvit må du derfor beherske dine spiseanfald, og det lyder da også som om du er meget opsat på at udstikke en kostplan for dig selv og så overholde denne. Endvidere skal du helt ophøre med anvendelse af medicin (her afføringspiller), og evt. opkastning eller fasten, hvis du ønsker at blive sund igen.

Hvis jeg skal forsøge at svare på dine spørgsmål:

1) Hvad er godt at spise hvis man vil undgå oppustet mave og hvad hjælper mig til at få mit afføringssystem godt igen? Frugt, grønt, brød, linser og bønner sætter mave-tarmsystemet i gang, specielt bønner kan dog medføre øget produktion af gas i systemet med risiko for følelsen af oppustet mave.

2) Hvordan skal jeg motionere? Find en motionsform du kan lide: gåtur, cykling, svømning og dyrk denne 1 time 2 gange om ugen.

3) Er det godt at drikke meget vand, har hørt det skyller vitaminer ud? Ja, drik blot 1½-2 liter omdagen, bland vand, kaffe/the, saft, juice og husk mælk, der er vigtigt hos patienter med spiseforstyrrelser for at modvirke osteoporose (knogleskørhed). Du behøver ikke at bekymre dig om at skylle vitaminer ud.

4) Hvor mange gange skal jeg spise dagligt, og hvornår? Spis 3 hovedmåltider og 2 mellemmåltider (et om formiddagen, et om eftermiddagen).

5) Skal jeg tage nogen tilskud? Ja, tag en multi-vitaminpille dagligt.

Held og lykke, jeg tror du bliver sund og rask igen.

Hans Mørch Jensen

Speciallæge i psykiatriske sygdomme.

Sidst opdateret: 20.04.2009
Annonce